Олег Гладковський / фото УНІАН

Завершено досудове розслідування у справі стосовно колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, екс-заступника міністра оборони Ігоря Павловського та колишнього директора департаменту Міністерства оборони Андрія Араптанова, підозрюваних у завданні збитків державі на загальну суму 17,44 млн гривень.

Читайте такожСуд дозволив зняти електронний браслет з Гладковського

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Відео дня

«Матеріали кримінального провадження відкрито підозрюваним та їх захисникам для ознайомлення. Після чого обвинувальний акт буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті», - зазначили в САП.

За даними слідства, екс-посадовець РНБО використав надану йому владу та службове становище всупереч інтересам служби з метою отримання неправомірної вигоди структурою, частки у статутному капіталі якої належали саме посадовцю та його близьким особам, а саме - ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

Слідство встановило, що вказана особа забезпечила включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю коштом державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами в дочірнього підприємства «Автоскладальний завод № 2», що входить до складу ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс».

Водночас заступник міністра оборони та директор департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вищезгаданих вантажних автомобілів.

«Попри те, що ці автівки не відповідали вимогам уряду – йде мова про рівень локалізації (обсяг робіт зі створення транспортного засобу безпосередньо в Україні з метою підтримання вітчизняного виробника), який мав становити не менше 60%, натомість становив лише 10%, компанія все одно отримала замовлення. Компанія погодилась довести рівень локалізації до 20% до кінця 2017 року і подальшого його збільшення до 30% впродовж трьох років. Однак умови ці так і не виконала, незаконно переклавши витрати зі збільшення рівня локалізації на бюджет», - зауважили у САП.

Крім того з’ясувалося, що договір між Міністерством оборони та компанією-виробником передбачав часткову передоплату, а також фіксування ціни товарів. Проте всупереч цій умові, ціна за товари була збільшена і відповідальні за проведення закупівлі посадовці департаменту Міноборони її погодили, попередньо узгодивши це питання з заступником міністра оборони. Як наслідок, фірмі незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

Як повідомляв УНІАН, 17 жовтня 2019 року НАБУ затримало колишнього заступника секретаря РНБО Гладковського за підозрою у зловживанні службовим становищем.

18 жовтня у САП заявили, що екс-посадовцю повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч.2 ст. 364 (зловживання владою та службовим становищем) та ст.366-1 (декларування недостовірної інформації) Кримінального кодексу України.

Прокурори САП просили ВАКС взяти Гладковського під варту з альтернативою внесення застави у 100 млн грн, однак суд постановив обрати екс-посадовцю запобіжний захід у вигляді арешту з альтернативою застави у 10,6 млн грн. У жовтня за Гладковського було внесено заставу, він вийшов із СІЗО.

30 квітня 2020 року в справі щодо зловживань під час закупівлі вантажівок було повідомлено про підозру колишнім заступнику міністра оборони та директору департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння та військової техніки Міноборони.

Слідством встановлено, що екс-заступник міністра оборони та директор згаданого департаменту у змові з Гладковським у 2017 році організували закупівлю в межах державного оборонного замовлення вантажних автомобілів за цінами, які суттєво перевищували передбачені бюджетом. Виробником та постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афільована з посадовцем РНБО.