Розстріли на Майдані - суд оголосив у розшук беркутівців, яких віддали бойовикам в рамках обміну / Фото УНІАН, Інна Соколовська

Святошинський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурорів про оголошення у розшук трьох екс-“беркутівців” Олега Янішевського, Павла Аброськіна та Сергія Зінченка, які перебувають на окупованому Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, ці троє з п’ятьох обвинувачених у справі про масові розстріли людей на Майдані 20 лютого 2014 року сьогодні знову не з’явились на засідання суду.

Читайте такожСуд відмовився взяти екс-"беркутівців" Тамтуру та Маринченка під цілодобовий домашній арешт

Головуючий у справі суддя Сергій Дячук наголосив, що хоча Янішевський, Аброськін та Зінченко не підписували жодних зобов’язань після того, як їх відпустили з-під варти в рамках обміну утримуваними особами 29 грудня минулого року, проте вони зобов’язані прибувати на засідання суду, які вони проігнорували декілька раз, починаючи з січня цього року.

У зв’язку з цим суд дійшов висновку, що ці троє обвинувачених ухиляються від правосуддя та блокують судовий процес, і що прокурор довів невиконання ними обов’язку з’являтися до суду, а в разі неможливості це зробити, інформувати про це суд. Тому колегія суддів прийняла рішення задовольнити клопотання прокурорів та оголосити від сьогодні у розшук Зінченка, Аброськіна та Янішевського.

Також суд дозволив оголосити їх у міжнародний розшук: Зінченко, Аброськін та Янішевський вважатимуться оголошеними у міжнародний розшук з дня ухвалення відповідного рішення відповідним міжнародним органом.

Крім того, суд постановив зупинити розгляд епізодів, в яких фігурують ці троє обвинувачених до їх затримання. Це рішення суду оскарженню не підлягає.

Наступне засідання у справі про масові розстріли на Майдані призначено на 11:00 25 листопада.

Двох інших обвинувачених у справі - колишніх військовослужбовців спецпідрозділу «Беркут» Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка - райсуд Києва відмовився взяти під цілодобовий домашній арешт.

З п'ятьох обвинувачених на засіданні суду були присутні лише Тамтура та Маринченко. Адвокати пояснили, що Аброськін, Зінченко та Янішевський через карантинні обмеження не можуть приїхати з окупованих територій до Києві для участі у судових засіданнях.

Головуючий у справі суддя Дячук зазначив, що без участі цих обвинувачених справу не можна розглядати по суті.

Справа екс-"беркутівців": що відомо

  • Святошинський райсуд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Зінченка, Аброськіна, Маринченка, Тамтури та Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.
  • Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей у лютому 2014 року в центрі Києва.
  • 28 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов'язання. 29 грудня їх передали бойовикам ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами.
  • У лютому 2020 року Маринченко та Тамтура повернулися до Києва.