Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла у друк у травні 2019 року / фото Facebook

Рішення заборонити згадувати кума Путіна, голову політради партії "Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука в книжці Вахтанга Кіпіані про суд над дисидентом Василем Стусом ухвалила суддя з Донецька, яку в 2017 році хотіли звільнити за зв'язки з так званою "ДНР".

Про це повідомила представниця Центру протидії корупції Галина Чижик на своїй сторінці у Facebook.

Вона нагадала, що до переведення в Київ суддя Марина Заставенко працювала в Червоногвардійському районному суді Макіївки Донецької області.

Відео дня

Читайте такожВидавництво подасть апеляцію на заборону суду розповсюджувати книгу "Справа Василя Стуса" без дозволу Медведчука

«У 2016 році до Вищої кваліфікаційної комісії суддів зверталась СБУ, яка вказувала на те, що у судді є майно на тимчасово окупованих територіях, вона систематично їздить туди-сюди. При цьому, суддя тривалий час не здійснювала правосуддя, бо перебувала саме на неконтрольованих Україною територіях», - зазначила Чижик.

За її даними, ВККС спочатку відкрила дисциплінарну справу, але потім відмовилась звільняти суддю Заставенко.

«Навряд чи український суддя спокійно може кататись в "ДНР", не отримуючи для себе гарантії безпеки "з того боку". Особливо зважаючи на те, як активно росіяни поповнювали обмінний фонд. Саме тому СБУ писала скарги на таких суддів до ВККС», - пояснила вона.

«Але більшість суддів врешті залишились в системі. Вони продовжують час від час відвідувати родичів і майно на окупованих територіях, і потім повертаються і ухвалюють рішення щодо українських військовослужбовців або судять авторів, які мають сміливість називати Медведчука Медведчуком», - написала представниця Центру протидії корупції Галина Чижик.

Читайте такожПісля "перемоги" Медведчука в суді книгу про Стуса розкупили за годину - Кіпіані

Медведчук проти Кіпіані - рішення суду

  • Дарницький районний суд сьогодні заборонив розповсюдження тиражу книги Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука. Суд визнав, що деякі фрази у книзі порушують честь та гідність позивача.
  • Адвокат автора книги В'ячеслав Якубенко розповів, що суд заборонив розповсюджувати книгу в тому вигляді як є. Рішення не поширюється на ті екземпляри, які вже є у бібліотеках чи перебувають у власності.
  • За словами адвоката, Медведчук просив визнати недостовірними дев'ять фрагментів у книзі "Справа Василя Стуса". Суд задовольнив позов частково. Тобто три фрагменти визнані недостовірними, ще у трьох заборонив використання імені Медведчук як персонажа твору без його згоди.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржує Медведчук

  • Позивач вважає, що у 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук позивається до автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництва і типографії та вимагає заборонити видання й розповсюдження книги "у будь-який спосіб на будь-якій території".
  • У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. У результаті поета засудили до 10 років примусових робіт та 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.