Фото УНІАН

Київський апеляційний суд переніс розгляд справи про зняття арештів з акцій Запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок «Мотор Січ», оскільки адвокати подали клопотання про здійснення онлайн-відео трансляції судового засідання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив представник одного з акціонерів підприємства «Мотор Січ» в суді, адвокат юридичної фірми Arzinger Олексій Задоєнко.

«На сьогодні наша апеляційна скарга відповідає всім вимогам, вона прийнята судом, призначено судове засідання, але з технічних причин перенесено судове засідання на 11 листопада, оскільки ми бажаємо гласності, відкритості та прозорості при розгляді нашого апеляційного оскарження. З цієї причини ми подали клопотання про здійснення онлайн відеотрансляції судового засідання в мережі Інтернет", - сказав Задоєнко.

Відео дня

За його словами, судді задовольнили клопотання, при цьому прокурор не заперечував.

Також Задоєнко підкреслив, що дві компанії, які подали апеляційну скаргу на постанову про арешт акцій "Мотор Січ", як і раніше не можуть реалізувати свої права, а підприємство занепадає.

"Сьогодні ще дві компанії подали апеляційну скаргу на постанову про арешт акцій "Мотор Січ". Підприємство як і раніше не може здійснювати свою господарську діяльність, тому акціонери продовжують відстоювати свої корпоративні права в судах", - сказав він.

Задоєнко додав, що зараз вони представляють ті компанії-акціонери, які ще не реалізовували своє право на апеляційне оскарження.

За словами адвоката Олександра Максименка, суди триватимуть доти, поки кожен акціонер не скористається правом щодо захисту своїх корпоративних прав.

"Якщо арешт і цього разу не буде скасований, ми не виключаємо появу нових клопотань і від інших компаній-акціонерів. Суди триватимуть доти, поки кожен акціонер не скористається правом щодо захисту своїх корпоративних прав. Для чого влада створюватиме ситуацію, коли суди буквально накриє хвилею позовів у справі "Мотор Січ", якщо можна раз і назавжди вирішити проблему скасуванням незаконно накладених арештів у справі, в якій за три роки не з'явилося ні обвинуваченого, ні слідчих дій", - сказав Максименко.

Як повідомляв УНІАН, 4 серпня група DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського досягла домовленості з китайськими інвесторами, що представляють компанію Skyrizon Aircraft Holdings Limited, про співпрацю з розвитку українського авіабудування і безпосередньо запорізького підприємства з випуску авіаційних двигунів і газотурбінних установок "Мотор Січ".

Зокрема, компанія DCH купує у китайської компанії понад 25% акцій акціонерного товариства"Мотор Січ".

Після оголошення цього рішення було накладено додатковий арешт на акції компанії. Акції компанії раніше заарештовувалися на вимогу СБУ у 2017, 2018 і 2020 роках.

Президент України Володимир Зеленський закликав прем'єр-міністра Дениса Шмигаля проаналізувати ситуацію з продажем контрольного пакету акцій "Мотор Січ" в числі інших подібних підприємств і дати оцінку наслідкам цієї угоди для економічних інтересів України. Прем'єр-міністр, своєю чергою, в інтерв'ю «Радіо Свобода» закликав не політизувати ситуацію і вирішувати в судовому порядку.

Довідка УНІАН. Акціонерна компанія "Мотор Січ" є одним з найбільших українських машинобудівних підприємств, виробляє авіадвигуни для вертольотів Мі-8/Мі-17, Ка-226, літаків Ан-70, Ан-124, Ан-140, Ан-148, Як-130 та ін., агрегати для перекачування газу та енергетичне обладнання.