Суд скасував кримінальну відповідальність за недостовірне е-декларування / фото УНІАН

Конституційний суд ухвалив рішення в справі за поданням 47 народних депутатів України, скасувавши статтю 366-1 Кримінального кодексу, якою передбачається відповідальність за недостовірне декларування.

Про це кореспонденту УНІАН повідомило джерело в Конституційному суді.

Читайте такожМін’юст прокоментував резонансне рішення ОАСК щодо Ситника

Відео дня

Як повідомляється на сайті КС, сьогодні Велика палата Конституційного суду на закритій частині пленарного засідання продовжила розгляд справи за конституційним поданням 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про Державне бюро розслідувань", "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", Кримінального кодексу, Цивільного процесуального кодексу.

"У цій справі ухвалено рішення, повний текст якого буде оприлюднено на офіційному сайті Конституційного суду відповідно до вимог закону "Про Конституційний суд України". Рішення набирає законної сили з моменту його ухвалення", - йдеться в повідомленні.

Як зазначив у своєму Telegram-каналі член Наглядової ради АТ "Укрзалізниця" Сергій Лещенко, суд за поданням депутатів від "ОПЗЖ" і "За майбутнє" скасував антикорупційну реформу.

"На закритому засіданні у вівторок КС проголосував за скасування статті 366-1 Кримінального кодексу (недостовірне декларування), незаконного збагачення, електронного декларування, повноважень НАЗК. Проект був розданий вранці і проголосований. Такого не було навіть при Януковичі. Проти виступили лише четверо суддів: Лемак, Первомайський, Колісник і Головатий", - повідомив Лещенко.

Водночас представник Верховної Ради України у Конституційному суді Ольга Совгиря наголосила, що це рішення було прийнято з кричущими процесуальними порушеннями та є сумнівним за змістом.

"На жаль, у зв'язку з сьогоднішнім рішенням КСУ щодо антикорупційного законодавства Україна ризикує бути втягнутою в грандіозний міжнародний скандал", - написала вона у Facebook.

Що передувало

  • 8 жовтня Велика палата КС у формі усного провадження почала розгляд подання 47 народних депутатів щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України "Про запобігання корупції", "Про прокуратуру", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про Державне бюро розслідувань", "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", Кримінального кодексу, Цивільного процесуального кодексу.
  • Більшість підписантів подання – члени партії "Опозиційна платформа - За життя".
  • 19 жовтня КС через погіршення епідситуації вирішив слухати справу у формі письмового провадження.