Суд почергово відмовив у задоволенні заяв захисту про відвід усьому складу суду / УНІАН

Святошинський райсуд Києва відмовився взяти під цілодобовий домашній арешт двох колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» Сергія Тамтуру та Олександра Маринченка, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.

Про це «Адвокатська дорадча група» повідомляє у Telegram.

«Суд відмовив у задоволенні клопотання прокурорів про зміну запобіжного заходу. Тамтура та Маринченко — під особистим зобов'язанням», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожМЗС: Україна та Іран продовжать переговори у справі збиття літака МАУ у листопаді-грудні

Зазначається, що раніше сьогодні суд почергово відмовив у задоволенні заяв захисту про відвід усьому складу суду та про відвід прокурорів.

Як передає кореспондент УНІАН, на початку судового засідання адвокати екс-“беркутівців” заявили відвід всьому складу суду нібито через те, що нинішній склад суддів втратив свої повноваження.

Адвокати екс-“беркутівців” обгрунтували це тим, що 4 квітня поточного року закінчився термін повноважень присяжних у складі суду, і тому справу потрібно розглядати з самого початку і з новим складом суду присяжних.

Проте суд відмовився задовольнити це клопотання, зазначивши, що Київрада продовжила повноваження присяжних ще на три роки, і тому підстав говорити про те, що справу має розглядати новий склад суду за участю інших присяжних немає.

Також захисники екс-“беркутівців” заявили відвід усім трьом прокурорам – Ігорю Земськову, Янісу Сімонову та Олексію Донському з тих підстав, що нібито вони є упередженими, спілкуються з журналістами та родичами потерпілих — членами родин Героїв Небесної сотні.

У відповідь, зокрема, прокурор Донський зазначив, що інформувати родичів потерпілих про хід розгляду справи, так само як і інформувати про позицію обвинувачення представників ЗМІ, є обов’язком прокурора.

Суд відмовив у задоволенні цього клопотанням захисникам екс-“беркутівців”.

Крім того, суд частково задовольнив клопотання ряду потерпілих щодо їхньої участі у засіданнях справі в режимі відеоконференції. Мова йде про потерпілих, які проживають не в Києві, їм важко діставатися до суду, особливо враховуючи карантинні обмеження.

Читайте такожСправа "Медведчук проти Стуса". Як сталося, що в Україні почали забороняти книги

Суд постановив, що трансляція судових засідань у режимі відеоконференції буде забезпечена для таких потерпілих в ході судових дебатів, а також під час з’ясування позиції потерпілих на певних стадіях судового слідства.

З п'ятьох обвинувачених на засіданні були присутні лише Тамтура та Маринченко, тому клопотання про запобіжні заходи Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку та Олегу Янішевському суд не розглядав.

За словами захисників, всі троє перебувають на території тимчасово окупованого Донбасу.

Адвокати пояснили, що Аброськін, Зінченко та Янішевський через карантинні обмеження не можуть приїхати до Києві для участі у судових засіданнях.

Головуючий у справі суддя Дячук зазначив, що без участі цих обвинувачених справу не можна розглядати по суті.

Справа проти екс-беркутівців: що відомо

  • Святошинський райсуд Києва розглядає справу проти екс-«беркутівців» Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександр Маринченка, Сергія Тамтури і Олега Янішевського, яких звинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року.
  • Станом на лютий 2018 року слідством було встановлено 48 фактів вбивств і 80 фактів замахів на вбивства людей у лютому 2014 року в центрі Києва.
  • 28 грудня 2019 року Апеляційний суд Києва відпустив екс-«беркутівців» під особисті зобов'язання. 29 грудня їх передали бойовикам ОРДЛО в рамках обміну утримуваними особами.
  • У лютому 2020 року Маринченко та Тамтура повернулися до Києва.