Ілюстрація REUTERS

Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба прирівняв сурогатне материнство до рабства.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожДіти для іноземців: кількість немовлят від сурогатних матерів в столичному готелі зросла (відео)«Адже по суті це – експлуатація жінки. Рабство, на яке вона погоджується через бідність. І ніколи б не погодилася, якби не заробіток», – написав він.

Відео дня

На думку Кулеби, комерційне сурогатне материнство спрямоване на задоволення інтересів клієнта, який «по суті купує дорогий товар – дитину».

«Реклама сурогатного материнства, яка сьогодні всюди, «кричить» нам про радісних батьків і щасливі сім’ї. Але вона не говорить нам про те, хто насправді ховається за красивим рекламним буклетом. Є випадки, коли сім’ї – фіктивні, коли «подружжям» можуть виявитися і гомосексуальні пари, і ґвалтівники. Вона не говорить про те, що Україна взагалі не може контролювати, що стається з дітьми, яких вивозять закордон», – вважає Кулеба.

Як приклад він навів один із договорів, який підписує сурогатна мати. Він пише, що жінка, яка підписує таку угоду, фактично потрапляє в рабство. Вона має звітувати за кожен свій крок, бути готовою зустрітися з генетичними батьками, коли вони цього забажають, не має права плавати, користуватися транспортом, зобов’язана погоджувати всі свої дії. Також вона не має права на дитину, яку народила.

«Згідно з пунктом 4.11 сурогатна мати повинна повернути всі кошти, витрачені на неї потенційним батькам, якщо, на їх вимогу за відсутності медичних протипоказань (які виявляє ця ж клініка), відмовиться від переривання вагітності», – додав омбудсмен.

Кулеба вважає, що «такий формат «передачі» дитини перетворює дитину на об’єкт договору, на товар, за який платять».

Раніше УНІАН писав, що, на думку Миколи Кулеби, сурогатне материнство в Україні має бути заборонено.