Церква Святої Софії – Премудрості Божої

20 жовтня відбулось освячення церкви Святої Софії – Премудрості Божої при Волинському національному університеті ім. Лесі Українки.

Чин освяти й першу Божественну літургію очолив митрополит Луцький і Волинський Михаїл. Із ним співслужили: єпископ Херсонський і Каховський Борис, канцлер єпархії протоієрей Микола Цап, ректор Волинської православної богословської академії протоієрей Володимир Вакін, настоятель протоієрей Віктор Пушко, інші священнослужителі. Також в освяченні брали участь керівники, викладачі, студенти вишу, очільники будівельних організацій, жертводавці.

Ректор університету Анатолій Цьось висловив переконання, що сучасний вуз повинен мати релігійний складник, і подякував усім причетним.

Відео дня

Під час події співав архієрейський хор «Оранта». Його головного регента заслуженого діяча культури Василя Мойсіюка по закінченні служби ректор нагородив золотим нагрудним знаком ВНУ. Від усієї університетської спільноти А. Цьось подарував храму Євангеліє та ікону, створену студентами факультету мистецтв.

Нагадаємо, 18 лютого 2001 року в університетській газеті «Луцьк молодий» надрукували редакційний матеріал «Чи буде храм у ВДУ?».  Тодішній ректор Іван Олексеюк зацікавився ідеєю, виніс її на обговорення колегіальних органів ВДУ. Дискусія завершилася тим, що органи державної влади зареєстрували громаду УПЦ КП у Волинському державному університеті ім. Лесі Українки, а вчена рада, очолювана ректором Ігорем Коцаном, виділила землю в студентському містечку для будівництва храму.

19 травня 2007 року, коли відзначали день університету, а також День Європи і День науки, єпископ Луцький і Волинський Михаїл освятив хреста на місці зведення церкви. Невдовзі було відкрито рахунок для збору пожертв. В університеті провели ряд благодійних заходів – віденські бали, концерти, аукціони, кошти від яких спрямували на побудову університетської церкви.

11 вересня 2013 року митрополит Михаїл освятив наріжний камінь і заклав капсулу в фундамент майбутньої церкви. А 18 листопада 2015 року високопреосвященний Михаїл у такій же урочистій обстановці відправив чин освячення хреста для поставлення його на бані церкви. За оригінальним проєктом храм розмальовує член Спілки художників України Ярослав Жупанюк.

Служби відбуватимуться щонеділі та щосвята, початок о 9 год. Церква буде відкрита не тільки для студентів і викладачів університету, а для всіх вірян, зокрема, які живуть у навколишніх будинках.