За словами Денісової, цієї осені на окупованій території Криму з 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14 / facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова просить президента Володимира Зеленського доручити уряду забезпечити сім'ям політв'язнів належний соціальний захист, а першу леді Олену Зеленську - взяти їх під особистий патронат.

Про це омбудсмен повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Вона зазначила, що країна-агресор, незаконно ув’язнивши українських громадян, позбавила їхніх дітей уваги й піклування та свідомо порушила міжнародне та національне законодавство, а саме статтю 9 Конвенції ООН про права дитини, статті 5, 141, 152, 153 Сімейного кодексу України та статтю 11 закону України "Про охорону дитинства".

Відео дня

"Жахлива трагедія, яка сталась із сином українського політв'язня Руслана Сулейманова Мусою - є наслідком цинічної окупаційної політики РФ, що сьомий рік поспіль продовжує розлучати українські родини. І доки це відбувається, кожна така сім'я потребує нашої уваги та допомоги", - наголосила омбудсмен.

Читайте такожЄС відреагував на системні порушення Росією прав людини в окупованому Криму

За даними Денісової, 133 громадянина України, в тому числі 97 кримських татар, переслідуються РФ за політичними мотивами. З них 112 - незаконно утримують на території РФ та тимчасово окупованого Криму, решта обмежені в пересуванні та перебувають за місцем свого проживання.

Вона уточнила, що 71 із них є батьками 188 неповнолітніх дітей.

"Десять дружин кремлівських бранців, які виховують 12 дітей дошкільного та шкільного віку, проживають в різних регіонах материкової України, а 62 жінки разом із дітьми залишились на окупованому півострові. На їхніх плечах лежить не лише важкий тягар дружини політичного в’язня, а й обов’язок самостійно виховувати та убезпечувати дітей", - підкреслила омбудсмен.

За її словами, цієї осені на окупованій території Криму з 17 дітей політв’язнів до першого класу підуть лише 14, оскільки правами на освіту трьох дітей "керівництво" кримських освітніх закладів знехтувало.

Крім того, серед дітей політв'язнів 11 - тяжкохворі, вони потребують особливої уваги, піклування та висококваліфікованої медичної допомоги.

"Через відсутність доступу до тимчасово окупованих території Криму, системного та послідовного механізму соціального захисту сімей кремлівських бранців жодна державна інституція неспроможна надати всебічну підтримку таким родинам", - пояснила Денісова.

Вона звернулася до Зеленського з проханням зробити все можливе задля звільнення українських політв’язнів та надати доручення Кабміну забезпечити їхнім родинам належний соціальний захист, а також до першої леді Олени Зеленської із закликом взяти під особистий патронат кожну таку родину.

Читайте такожУ Криму знайшли мертвим трирічного сина політв'язня Сулейманова

Омбудсмен закликала прем'єр-міністра України та членів уряду взяти під особисту опіку кожну дитину, яка на сьогодні проживає із матір’ю на контрольованій Україною території, терміново розробити та подати на розгляд Верховної Ради законопроект щодо врегулювання правового статусу та соціального захисту осіб, незаконно позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, а також членів їхніх сімей та затвердити відповідну державну соціальну програму.

Денісова також звернулася до міжнародних урядових та неурядових організацій, зокрема до Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні, із проханням надати гуманітарну допомогу дітям кремлівських бранців та сприяти посиленню боротьби на міжнародній арені за звільнення їхніх батьків.

"Діти українських політв’язнів повинні мати гідне дитинство! Наша спільна мета - зробити все, аби вони не відчували браку уваги та піклування, допоки їхні батьки перебувають у полоні агресора", - наголосила вона.