Павло Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року / фото УНІАН

38 томів матеріалів досудового розслідування щодо підозрюваних музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка, лікаря Юлії Кузьменко та військової медсестри Яни Дугарь виділені в окреме провадження та відкриті для ознайомлення стороні захисту.

Про це повідомила прес-служба Міністерства внутрішніх справ.

Читайте такожВбивство Шеремета: поліція навмисно змінила маршрут підозрюваних, щоб "підігнати" під версію слідства - ЗМІ

Відео дня

"Досудове розслідування за фактом умисного вбивства Павла Шеремета тривало 1402 дні. Матеріали провадження налічують понад двісті томів: 38 томів – стосовно трьох підозрюваних, більш як 200 – щодо встановлення інших фігурантів, організаторів та замовників цього злочину", - йдеться в повідомленні.

У поліції зазначили, що аби встановити виконавців та організаторів, було проведено ряд слідчих і розшукових дій. "Зокрема опрацьовано майже 20 тисяч годин відеозаписів (а це записи від п’яти днів до двох місяців фіксації), допитано понад 3000 осіб, опрацьовано майже 44 тисячі абонентських номерів, 15 тисяч ІМЕІ та 400 моніторингів (при цьому в кожному моніторингу - від 4 000 до 200 000 з’єднань абонентів). Окрім того, проведено, відповідно до рішень судів, 180 окремих слідчих (розшукових) дій, призначено 106 комплексних експертиз", - повідомили в поліції.

Правоохоронці заявляють, що в результаті у ході досудового розслідування зібрано достатньо доказів для оголошення підозри у вбивстві Шеремета та обрання запобіжних заходів Кузьменко, Антоненку та Дугарь.

Процесуальний керівник у кримінальному провадженні виділив матеріали досудового розслідування стосовно підозрюваних в окреме провадження. А відтак, відповідно до ст. 290 Кримінального процесуального кодексу України, прийнято рішення про відкриття матеріалів стороні захисту.

"На цей час підготовлено копії усіх матеріалів досудового розслідування підозрюваним і захисникам у кримінальному провадженні. Адвокати можуть ознайомитися з ними в робочі дні як у Головному слідчому управлінні Національної поліції України за адресою: м. Київ, вул. Академіка Богомольця, 10, так і спільно з підозрюваними в ізоляторі тимчасового тримання Головного управління Національної поліції у місті Києві за адресою: місто Київ, провулок Косогірний, 7", - додали в МВС.

Як повідомляв УНІАН, Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.

12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства журналіста підозрюють п'ятьох осіб: Антоненка, Кузьменко, Дугарь, а також подружжя добровольців Інни ("Пума") і Владислава ("Буча") Грищенків.

Підозри вручили Антоненку, якого слідство назвало організатором вбивства, Кузьменко, яка, на думку слідства, закладала вибухівку під авто журналіста, і Дугарь, яка напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.

Суд обрав Антоненку і Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту.

21 травня Антоненку, Кузьменко та Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.

За словами керівника юридичної фірми "Сенс Консалтинг" Леоніда Маслова, адвокати якої захищають Антоненка, з тексту підозри у частині мотиву прибрали "ультранаціоналістичні ідеї", "велич арійської раси" тощо, тепер у ньому йдеться, що "невстановлені особи, діючи з ряду особистих мотивів, вирішили створити вкрай резонансну подію з метою подальшої провокації численних акцій протесту". Ці невстановлені особи "залучили" Антоненка, Дугарь і Кузьменко. Юрист уточнив, що у кваліфікації вбивства відсутнє згадування про корисливий мотив і посилання на пункти 6, 11 ч. 2 ст 115 ККУ - корисливий або замовний мотив.

За словами Маслова, Антоненко тепер не організатор, а виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - "лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок".

Крім того, підозрюваних тепер звинувачують у знищенні машини Шеремета та зберіганні вибухівки - за ще двома статтями ККУ.

25 травня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Антоненку і залишив його під вартою ще на 60 діб.

26 травня цей же суд за клопотанням прокурорів змінив запобіжний захід Дугарь з нічного домашнього арешту на заставу у розмірі 168 тис. 150 грн із зобов’язанням носити електронний браслет, а також задовольнив клопотання прокурорів про продовження запобіжного заходу Кузьменко і залишив її під вартою ще на 60 діб.

28 травня під МВС відбулась акція "Авакоff. Відкрий докази!", на якій адвокати підозрюваних вимагали від міністра внутрішніх справ Арсена Авакова невідкладно надати їм матеріали кримінального провадження і звинувачували слідство у затягуванні з наданням матеріалів захисникам тому, що "окрім сфальшованих результатів експертиз, там більше нічого немає", і що зараз слідчі займаються тим, що намагаються "скомпілювати матеріали провадження зі старої підозри фігурантам справи в нову".