Експерт оцінив безпеку у портах України / УНІАН

В Україні селітра в морських портах зберігається з дотриманням норм безпеки, тому не варто очікувати повторення вибуху, який зруйнував порт у столиці Лівану Бейруті.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" президент центру Аграрної логістики та інфраструктури Владислав Бєлах, коментуючи інформацію, що у Миколаївському морському порту зберігається більше селітри, ніж було у Бейруті.

Читайте такожУ Бейруті спалахнули протести через потужний вибух у порту (фоторепортаж)

Відео дня

"Я думаю, вона зберігається в рамках існуючих стандартів та норм. Поки занепокоєння щодо зберігання у господарствах у мене немає", - зазначив експерт.

За його словами, Україна не може відмовитись від використання селітри, оскільки "це одна з основних складових мінеральних добрив на сьогодні".

Бєлах запевнив, що в України "є можливість зберігати такого виду вантажі". Також він зазначив, що причиною вибуху може бути порушення техніки безпеки, наприклад, ведуться якісь роботи, коли товар у складах.

"Жодних робіт не має проводитись, незалежно від того, це селітра чи зерно, коли склади повні. Ці правила зазначені у внутрішніх процедурах цих портових об'єктів. У терміналів є період, коли вони виконують будь-які роботи. Зазвичай це міжсезоння. Виділяють тиждень, місяць чи скільки потрібно, коли всі вантажі вивільняються з терміналів. Тоді вже безпечно проводити якісь роботи", - пояснив експерт.

Як повідомляв УНІАН, увечері 4 серпня в порту Бейрута стався потужний вибух, внаслідок якого загинуло понад сотні людей, кількість зареєстрованих постраждалих сягає 5 тисяч. Десятки людей зникли безвісти.

Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діабі заявив, що причиною вибуху стало неналежне зберігання селітри, яка могла лежати на складі близько 6 років.

Сила вибуху була еквівалентна землетрусу магнітудою 3,5. Його відчули, зокрема, на Кіпрі (понад 200 км від Бейрута).

Учора, 6 серпня, прем'єр-міністр Денис Шмигаль в зв'язку з вибухом у морському порту Бейрута доручив перевірити на безпеку зберігання в Україні суб'єктами господарювання аміачної селітри.