Кулеба зазначив, выдновлення постачання води можливе лише після деокупації / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що відновлення постачання води в Крим можливе у контексті деокупації півострова.

Про це глава МЗС сказав в інтерв'ю "UA: Українське радіо".

"Я хочу наголосити дуже чітко, що, відповідно до міжнародного права, повну відповідальність за ситуацію на окупованій території несе держава-окупант. Крапка. І тому ми абсолютно впевнено і спокійно говоримо про те, що відновлення постачання води в Крим можливе лише у контексті деокупації півострова", - наголосив Кулеба.

Водночас, глава МЗС підкреслює, що гуманітарної кризи з водою в окупованому Криму немає.

"Тезу про гуманітарну кризу придумала російська пропаганда для того, щоб переконувати світ, що треба подати в Крим воду. Є криза з постачання води на військові бази і для важкої промисловості, розташованої в Криму. Люди, які проживають в Криму, мають доступ до води. І тому повторення наративу про гуманітарну кризу - це якраз підсилення такого російського сигналу", - заявив Кулеба.

При цьому, міністр зазначив, що якщо почнуть страждати люди, то потрібно буде думати як їм можна допомогти.

Чому знову постало питання щодо води в Криму

  • 8 серпня прем'єр-міністр Денис Шмигаль висловив думку, що Україна може відновити постачання води в тимчасово окупований Крим у випадку гуманітарної катастрофи для потреб населення.
  • Водночас, глава уряду заявив. що постачання води з промисловою метою неможливе.