/ REUTERS

Київ наразі не може погодитися з твердженням Ірану про те, що літак "Міжнародних авіаліній України" під Тегераном було збито іранськими військовими внаслідок людської помилки.

Читайте такожАвіакатастрофа МАУ: у 2020 році Україна направила вже чотири вербальні ноти Ірану щодо переговорів

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу сказав Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба

Відео дня

"Останній звіт іранського технічного розслідування констатує, що український літак було збито з ракетної установки. Це не новина. Про це ми всі знали. Наступний важливий етап - це розшифрування "чорних скриньок", який має відбутися наступного тижня у Франції. Участь у їх зчитуванні візьмуть найкращі експерти із США, Канади, Франції, Великої Британії та України.

Але я сьогодні хочу чітко наголосити: стверджувати, що літак було збито внаслідок людської помилки, як це стверджує іранська сторона, зарано. У нас є багато запитань, і ми потребуємо багато авторитетних, неупереджених, максимально об'єктивних відповідей щодо того, що сталося", - наголосив Кулеба.

Міністр підкреслив, що "станом на зараз Україна не може погодитися з тим, що літак було збито внаслідок людської помилки".

Нагадаємо, за версією Тегерану, у комплекса ППО, яким був збитий авіалайнер МАУ, було порушені налаштування. Це призвело до похибки в даних при виявленні літака.

В доповіді Організації цивільної авіації Ірану зазначається, що між комплексом ППО і центром не відбувся обмін даними. Оператор ідентифікував літак як ворожу ціль і, не отримавши відповіді від координаційного центру ППО, запустив першу ракету по літаку, а потім другу.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак "Міжнародних авіаліній України", що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинули 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, у тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини і Великої Британії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що лайнер був збитий "в результаті ненавмисної людської помилки", та пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

6 липня Іран пообіцяв відправити до Франції "чорні скриньки" літака. Як очікується, прибуття бортових самописців у Францію має відбутися 20 липня. Їх буде проаналізовано французьким Бюро з розслідування та аналізу безпеки цивільної авіації.

У МЗС України не виключають можливості подання позову до Міжнародного суду ООН проти Ірану через збиття літака МАУ.