Салімата Сімпоре виступає за мінське "Динамо" / фото ФК Німан

Гравці одного з жіночих футбольних клубів Білорусі анонімно написали лист главі Білоруської федерації футболу (АБФФ) з проханням перевірити стать одного з гравців мінського "Динамо-БГУФК" - Салімати Сімпоре.

Про це повідомляє sport.tut.by.

"У ЗМІ з'явився ряд статей, що ставлять під сумнів гендерну приналежність даного спортсмена до жіночої статі. Також на підставі візуальних контактів у матчах чемпіонату з командою ФК "Динамо-БГУФК" спортсменки з конкуруючих команд сумніваються в "допінговій чистоті" вищезазначеного гравця (на підставі антропометричних даних)", - йдеться в листі, який підписали 18 футболісток.

Відео дня

Вони попросили "детально розібратися в ситуації" - підтвердити або спростувати легітимність участі Сімпоре в чемпіонаті, а саме "провести генетичне обстеження гендерної приналежності і рівня тестостерону спортсменки".

Футболістки вважають, що мова може йти про "можливу змову осіб з метою завоювання чемпіонського титулу з футболу республіки серед жінок і подальшого виходу команди в Лігу чемпіонів".

Читайте такожВболівальники включили двох українок до списку десяти найкращих футболісток світу

У АБФФ відреагували на цей лист, підкресливши, що, коли Сімпоре вносили в заявку на сезон, то були надані наступні документи: паспорт громадянки Буркіна-Фасо, міжнародний трансферний сертифікат в системі FIFA TMS і медичний дозвіл до участі в змаганнях. Крім того, звернули увагу, що Сімпоре провела кілька десятків матчів під егідою ФІФА за жіночі збірні Екваторіальної Гвінеї і Буркіна-Фасо.

Також АБФФ заявила про дискримінацію і попросила надати оригінал листа з іменами авторів, щоб "поведінка, яка ображає гідність людини за будь-якою ознакою" не залишилася безкарною.

Цікаво, що перед ЧС-2011 Сімпоре і її сестру відрахували з жіночої збірної Екваторіальної Гвінеї. Екс-головний тренер Екваторіальної Гвінеї Марсело Фріджеріо десять років тому попросив лікаря зробити огляд Сімпоре і заявив, що його "побоювання підтвердилися": "Це були чоловіки, які виграли жіночий Кубок Африки-2008". Зараз Фріджеріо відмовився від коментарів.

фото Динамо Мінськ
фото Динамо Мінськ
фото Динамо Мінськ
фото Динамо Мінськ

Раніше УНІАН також повідомляв про те, що американська футболістка демонстративно відмовилася підтримати антирасистский рух.