Трускавець – головний оздоровчий курорт України / фото Марина Григоренко

Профілактика краще за лікування: на що робить ставку оздоровчий курорт Трускавець в нових умовах

09:14, 19.09.2020
16 хв. Туризм

Пандемія 2020 року різко вдарила по туристичній галузі в усьому світі, і Україна не стала винятком. Причому найбільше постраждали ті напрямки, у яких в останні роки не було проблем із заповнюваністю завдяки великому потоку іноземців. УНІАН.Туризм дізнавався, на що в нинішніх умовах робить ставку головний оздоровчий курорт України – місто Трускавець у Львівській області.

Місто-курорт Трускавець у Львівській області, що є головним оздоровчим центром країни, в 2020 році зіштовхнулося з серйозними викликами – якраз в той момент, коли місто тільки зуміло вирішити проблему з відтоком російського туриста. До 2014 року сюди щорічно приїжджали десятки тисяч відпочиваючих з Росії, проте з початком війни на Донбасі їхня кількість різко скоротилася. За кілька років, завдяки активній промоції за кордоном, Трускавцю вдалося "замістити" росіян гостями з Польщі, Азербайджану, Білорусі, Молдови та інших країн. Однак навесні 2020 року потоки іноземців зупинилися через карантин, і місто буквально завмерло.

"Сентименти поляків тут дуже міцні, і за рахунок цього нам вдалося заповнити спорожнілу нішу, тому що до війни на сході України на рік до нас приїжджали 50 тисяч росіян. Зараз, за офіційною статистикою, їх всього півтори тисячі, й ті переважно україномовні. За минулий рік ми вийшли на 40 тисяч поляків на рік порівняно з 1 тисячею три роки тому", – пояснив радник міського голови Трускавця з питань розвитку туризму Руслан Пристай під час зустрічі з українськими журналістами в рамках прес-туру "Мандруй Україною" за підтримки Держтуризму.

Туристи тільки починають повертатися в Трускавець / фото Марина Григоренко

Плани з розвитку туризму в Трускавці

Надихнувшись успішними 2018 і 2019 роками, Трускавець почав будувати плани на майбутнє. В першу чергу, місто нарешті взялося за давно назрілу проблему: зробити так, щоб в Трускавці можна було відпочивати не тільки з користю для здоров'я, а й цікаво. Адже в минулому, коли курорт активно розвивали поляки та австрійці, тут вирувало життя. У радянські часи Трускавець перетворився на класичний оздоровчий курорт, куди приїжджали виключно лікуватися і лінуватися. Ця тенденція збереглася і до наших днів.

Відео дня

Руслан Пристай пояснює, що зараз в Трускавці хочуть зробити більшу ставку на сімейний відпочинок, щоб сюди приїжджали відпочиваючі з категорії 30-50 років, тобто сім'ї з дітьми, тоді як зараз основний потік складають люди з категорії 50+. 

Зокрема, не так давно в Трускавці оголосили про плани побудувати сучасний аквапарк, і навіть інвестора знайшли під ці цілі. Правда, нарікає мер Трускавця Андрій Кульчинський, через карантин проект застопорився, оскільки найняті для проведення підготовчих робіт іноземні фахівці поки не можуть потрапити в Україну.

Також коронавірус практично зупинив довгоочікувану модернізацію Трусковецького міського парку, розташованого прямо за центральним бюветом. Це одна з визначних пам'яток Трускавця, і тут люблять гуляти туристи між прийомами води. Парк пишається кілометрами пішохідних доріжок крізь яскраву зелень, а ще веселими пташками і нахабними білочками, що випрошують ласощі у відпочивальників. Детальніше про нього можна почитати в нашому великому матеріалі.

За кілька років у парку встигли з'явитися нові цікаві локації, там проклали плитку та комунікації. У планах на 2020 рік також було чимало роботи. Навіть з парковими туалетами нарешті планували розбиратися. Все ж "Нафтуся" має певний ефект, а відповідних "установ" в парку немає. На жаль, констатують у мерії Трускавця, з початком пандемії виділені на реконструкцію парку кошти довелося перенаправити на виплати бюджетникам та інші нагальні витрати.

Трускавець - зелене місто / фото Марина Григоренко

Тим не менш, місто не втрачає надії. Мер Кульчинський розповідає, що в Кабміні вже є проект постанови про присвоєння парку статусу державного значення. А це означає, що вже можна буде розраховувати на допомогу держави.

Руслан Пристай також планує взятися за реконструкцію історичних будівель джерел мінеральної води в парку на кшталт "Едварда" і "Броніслави". В першу чергу вони потребують зміцнення і модернізації, а після цього їх хочуть перетворити на свого роду міні-музеї.

Також, за його словами, ведеться робота над облаштуванням піших і велосипедних маршрутів в районі Трускавця. Тут і маршрут на Орів, де планується облаштувати "привал" для туристів з оглядовою вежею. Це частина Сколівських Бескидів і фактично найближча до Трускавця "гірська" місцевість на висоті приблизно 940 метрів.

Крім того, розробляються зручні туристичні маршрути на Урич до давньоруського наскельного оборонного комплексу "Тустань". Насправді, навколо Трускавця можна знайти чимало цікавих локацій для активного і водночас пізнавального відпочинку, які несправедливо обділені увагою туристів. Детальніше про піші маршрути з Трускавця можна почитати в нашому великому матеріалі.

"Львівська область є однією з ключових областей, де знаходиться понад 20% пам'яток історико-культурної спадщини. І ми раді, що гості, які приїжджають до нас з метою оздоровитися і активно відпочити, можуть паралельно дізнатися дещо про історію та культуру", - розповідає начальник управління туризму Львівської ОДА Наталія Табака.

За її словами, в нинішніх умовах Львівська область намагається робити ставку на активний і здоровий відпочинок. "Ми вже розуміємо, що карантин для нас буде чимось звичним. І ми будемо працювати в таких умовах", - пояснила Наталія Табака.

Природа Трускавця / фото Марина Григоренко

У свою чергу мер Трускавця запевняє, що завдяки своїй медичній спрямованості місто здатне забезпечити безпеку як гостей, так і жителів міста.

"Трускавець - це в першу чергу лікувальний курорт, з акцентом на бальнеологію і використання унікальних мінеральних вод. Крім того, тут усталені медичні традиції, цілі покоління медиків. У нас близько 600 лікарів і 2 тисяч медичного персоналу. Ось ця цінність профілактики здоров'я, що загострилася на тлі коронавірусу, додає нам можливостей для роботи. Адже санаторії - це по суті ті ж самі лікарні, просто в них легша атмосфера. Але там також присутня посилена обробка поверхонь, так було і до пандемії, є наявність медичного персоналу, здійснюється постійний контакт з гостями і контроль їхнього здоров'я, вони ж лікуватися приїжджають. Просто тепер ми ще контролюємо наявність інфекційного захворювання", - пояснив Кульчинський.

Про медичні можливості Трускавця красномовно говорить "Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна", де за допомогою унікального методу лікують дітей з ДЦП та іншими проблемами опорно-рухового апарату. Вже не перший десяток років тут допомагають дітям з усього світу і надають консультативну допомогу лікарям з інших країн, попутно пропонуючи комфортабельні умови для проживання сімей маленьких пацієнтів в санаторно-курортних умовах.

Справжнім ударом для курортного Трускавця стала вереснева заборона на в'їзд іноземців в Україну. Адже в місті сподівалися, що іноземні туристи, вимушені скасувати свої поїздки на курорт навесні-влітку через карантин, зможуть повернутися восени. Тепер у Трускавці просять дозволити санаторіям на ряду з іншими медичними закладами приймати на лікування іноземців під час дії заборони на в'їзд в Україну. Адже на сьогоднішній момент, по суті, тільки "Міжнародна реабілітаційна клініка Козявкіна" може їх приймати.

"Ми знаємо, що ДАРТ вже написав звернення з проханням скасувати цю постанову, але враховуючи різні обставини ми бачимо, що навряд чи будуть якісь зміни. Але якщо хоча б змінити в тому пункті, щоб наші санаторно-курортні установи могли приймати іноземців на відпочинок, це дуже сильно нам допоможе. Буквально нещодавно я спілкувався з польськими великими туристичними операторами, у них вже є сформовані туристичні групи і вони готові їх везти в Трускавець", – зазначив Руслан Пристай.

Більш того, як зазначає Андрій Кульчинський, це може відбитися і на наступному сезоні, оскільки деякі іноземні туроператори вже не включають Україну в туристичний трафік на наступний рік.

Історичний центр Трускавця / фото Марина Григоренко

"Наше основне завдання, особливо в період коронакризи, все-таки відновити туристичну галузь в Україні, максимально серед українців поширювати інформацію про можливості відпочинку. Про те, що сьогодні можна їздити, потрібно їздити, можна відпочивати безпечно. Трускавець є одним з таких місць, що сьогодні дуже багато уваги приділяє тому, щоб турист міг безпечно перебувати в санаторно-курортних закладах, в готелях і ресторанах", – заявила в свою чергу голова Державного агентства з розвитку туризму Мар'яна Олеськів. 

При  цьому центральна частина Трускавця виглядає дуже симпатично - тут багато зелені, доглянуті вулички зі старовинними дерев'яними віллами, затишні кафешки і ресторани, і навіть є кілька музеїв. А оскільки зараз в місті не так багато туристів, ще буде можливість понасолоджуватися осінніми прогулянками в тиші та спокої. Бонус - красиві фото.

Архітектура в історичному центрі Трускавця / фото Марина Григоренко

Реформа бювету Трускавця

Насамперед ми заглянули в центральний бювет Трускавця, який віднедавна перейшов у приватну власність, а вода в ньому стала платною для гостей міста. Тепер літр лікувальної водички обійдеться в 24 гривні, в середньому це добова норма споживання однією людиною. Це нововведення викликало шквал невдоволення як з боку місцевих жителів, так і курортників. Але не все так ожнозначно.

Центральний бювет в Трускавці / фото УНІАН (Олександр Синиця)

Руслан Пристай пояснює, що за старої моделі бювет був збитковим. Більш того, насправді санаторії завжди платили бювету за воду, просто ця сума за замовчуванням закладалася у вартість путівки. Таким чином, гості санаторіїв і курортних готелів платили за воду, самі того не знаючи. Тому і зараз їм також не доведеться платити за воду – у них будуть спеціальні картки, на які вже буде записана необхідна сума. Водночас величезний пласт гостей, що зупиняють у приватників, за воду не платили і витрачали її не контрольовано, попутно безкоштовно вимагаючи хороший сервіс.

До речі, багато санаторіїв і готелів Трускавця, в тому числі всі з відвіданих нами, мають свої безкоштовні бювети для гостей, куди щодня по кілька разів підвозять воду з центрального бювету.

Нова система видачі мінеральних вод у Трускавці / фото УНІАН ( Олександр Синиця)

Для жителів Трускавця вода в бюветі залишається безкоштовною, просто тепер її можна буде отримувати за довідкою сімейного лікаря в потрібній кількості. Адже, як відомо, постійно пити лікувальні мінеральні води теж шкідливо.

З іншого боку, пояснює фінансовий директор ТОВ "Трускавецькі лікувальні води" Ганна Абрамова, введена система видачі води за картками нарешті дозволить вести облік, скільки води споживають курортники, і, отже, краще оцінити ефект.

Як працюють готелі та санаторії Трускавця в умовах пандемії

За підрахунками мерії Трускавця, в місті налічується близько 90 санаторіїв і готелів курортного типу. Це без урахування пропозицій від приватників, починаючи від невеликих готелів і закінчуючи арендованими квартирами. Зрозуміло, з початком карантину всі вони змушені були закритися. Лише в середині червня почали відкриватися перші з них, і далеко не одразу їм вдалося повернути туристів.

Готелі та санаторії Трускавця підготувалися до роботи в нових умовах / фото Марина Григоренко

В ході нашого прес-туру в Трускавець ми проінспектували деякі з санаторіїв і готелів, і, варто відзначити, були приємно здивовані. Виявляється, тут велика кількість сучасних санаторіїв і курортних готелів, де можна отримати якісне лікування в хороших безпечних умовах за доступними цінами. При цьому зараз багато хто з них навіть знизили ціни і ввели гнучку систему знижок.

Мабуть, одним з найцікавіших і абсолютно незвичайних для Трускавця є готель мережі "365". Таких готелів по Україні кілька, а перший з'явився в карпатській Ворохті. Їхня концепція якраз вирішує проблему з наповненням дозвілля в Трускавці. Готель "Трускавець 365", на відміну від багатьох, робить ставку не на лікування, а на активний відпочинок. Звісно, і у них є хороша медична база з базовим набором санаторно-курортних послуг – діагностика, масажі, ванни, косметологія і власний бювет, куди крім трускавецьких «Нафтусі» і «Марії», також завозять води з Моршина і Східниці.

Але головна родзинка готелю – пакетні тури на тиждень за ціною від 3450 гривень з людини, що передбачають активну програму на кожен день відпочинку. Це можуть бути невеликі походи, екскурсії до історико-культурних пам'яток або активний відпочинок, а взимку – виїзди на гірськолижні курорти. Причому все влаштовано так, що відпочиваючий може сам вибирати собі програму на кожен день з 6-5 варіантів різної складності, тривалості та спрямованості. Приємний бонус – оренда за символічні 10 гривень "похідних" дрібниць на кшталт гумових чобіт або трекінгових палиць. Прокат лиж в готелі також є.

Краєвид на Трускавець з вікна готелю "365" / фото Марина Григоренко

За класичним санаторним відпочинком варто їхати в санаторій "Шахтар", який щосили намагається довести, що радянські санаторії залишилися в далекому минулому. У наші дні санаторне лікування може бути якісним, з сучасним медичним обладнанням і в стильних інтер'єрах.

Санаторій модернізували кілька років тому, і зараз він може вмістити близько 450 осіб в основному корпусі. Крім того, для любителів усамітненого відпочинку є окремий котедж. Вартість проживання в "Шахтарі" стартує від 830 гривень на добу з людини. У цю суму входить харчування, консультація з лікарем і первинні аналізи, а також мінімальний набір процедур. Крім того, санаторій пишається своїм бюветом, який використовує особливу технологію зберігання мінеральних вод, що зводить до мінімуму втрату корисних властивостей. Адже, як відомо, трускавецькі мінеральні води не можна довго зберігати поза джерелом, оскільки при контакті з повітрям вони втрачають свій лікувальний ефект.

Люксовий відпочинок у Трускавці може запропонувати СПА-готель "Шале Грааль". Він ідеально підійде як для тих, хто хоче приїхати підлікуватися, так і для тих, кому гостро необхідно вирватися за релаксом на уїк-енд – з басейном, саунами, масажами і рестораном на рівні. Вартість проживання тут від 1800 до 3500 гривень на добу, включаючи сніданок і відвідування басейну.

Тих, кого цікавить сімейний відпочинок, може зацікавити курортний готель"Лісова пісня". Побудований він за принципом апарт-готелю, тобто номери тут схожі на окремі квартири – від однієї до трьох кімнат, з кухнею і без. Ціни коливаються від 1200 до 7510 гривень на добу, в залежності від кількість проживаючих в номерах (максимально можливо 6 осіб), а також від того, який пакет медичних послуг виберуть гості. А ще в готелі дуже гарне харчування.

Оскільки "Лісова пісня" позиціонує себе як сімейний санаторій, тут також досить багато розважальних можливостей для дітей – від прокату велосипедів і прогулянок в огородженій лісовій зоні до сучасної ігрової кімнати з приставками.

***

У Трускавці прийнято говорити, що сюди краще приїжджати на оздоровлення до того, як стане занадто пізно. А в нинішніх умовах приїхати зміцнити імунітет подалі від галасу великого міста – те, що треба!

Марина Григоренко

Читайте свіжі новини туризму, шукайте ідеї для подорожей і дивіться мальовничі фото з усього світу на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Інші ідеї для відпочинку в Україні:

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся