Ілюстрація REUTERS

Міністерство закордонних справ України радить українцям зважати на ризики, пов’язані з розповсюдженням коронавірусу в Китаї та інших країнах.

Читайте такожУ Китаї зробили тривожну заяву про новий коронавірусПро це повідомляє прес-служба МЗС України.

«У зв’язку з загостренням епідемічної ситуації, пов’язаної з поширенням у Китаї захворювання, викликаного новим типом коронавірусу (2019-nCoV), Міністерство закордонних справ та Міністерство охорони здоров’я рекомендують громадянам України тимчасово утриматися від поїздок без нагальної потреби до провінції Хубей та міста Ухань, де є найбільший ризик зараження», – йдеться у повідомленні.

Відео дня

При цьому українські дипломати просять взяти до уваги, що органами влади Китаю частково чи повністю запроваджено карантинні заходи у 16 містах провінції Хубей (Ухань, Хунган, Сян’ян, Їчан, Цзінмень, Сяннін, Хуанши, Суйчжоу, Сяньтао, Ечжоу, Цяньцзян, Еньши, Сяогань, Чжицзян, Дан’ян та Чибі).

Крім того, наголошують в МЗС, підтверджено випадки інфікування цим небезпечним вірусом на території практично всіх китайських провінцій, міст центрального підпорядкування, автономних районів та спеціальних автономних районів Гонконг і Макао.

У цьому зв'язку зовнішньополітичне відомство підготувало рекомендації громадянам України, які планують подорож до Китаю або наразі перебувають в країні.

Зокрема, при плануванні подорожі до КНР чи всередині країни необхідно зважати на ризики, пов’язані з розповсюдженням вірусу, виявляти підвищену пильність та уточнювати актуальну епідемічну ситуацію в регіоні відвідування.

Читайте такожВід коронавірусу в Китаї померло вже 80 людей, понад 2700 інфікованихТакож вживати лише належним чином термічно оброблені продукти тваринного походження та рибу, уникати контакту з тваринами (живими або мертвими); відвідування ринків із продажу м’яса, цирків, зоопарків, тваринницьких ферм тощо; не контактувати з людьми з ознаками респіраторних захворювань, а також ретельно мити руки із застосуванням засобів гігієни, особливо після відвідання місць масового скупчення людей та перед їжею.

Разом з тим, рекомендується користуватись антисептичними засобами на спиртовій основі, а також при симптомах, схожих на грип чи ГРВІ (несподіване погіршення стану, підвищення температури тіла, нежить, кашель тощо) мінімізувати контакти з іншими людьми та невідкладно звернутися до медичного закладу.

МЗС просить громадян України відстежувати інформацію на сайтах посольства України в КНР (https://china.mfa.gov.ua/ua) та МЗС (https://mfa.gov.ua/ua; http://old.mfa.gov.ua/ua), дотримуватись рекомендацій та законних вимог місцевих органів влади.

«Оскільки розповсюдження вірусу спостерігається також і в інших країнах світу, МЗС рекомендує громадянам України, які планують подорожі за кордон, відслідковувати повідомлення та дотримуватися рекомендацій офіційних органів країн, до яких плануються поїздки», – додали у міністерстві.

У разі виникнення обставин, що вимагають негайного консульського реагування, громадянам України рекомендується невідкладно звертатися за номерами «гарячих ліній» на території Китаю до посольства України в КНР (+8613701230647), Генерального консульства України в Гуанчжоу (+8618520437737) та Генерального консульства України в Шанхаї (+8613816318830).

Як повідомляв УНІАН, про спалах пневмонії невстановленого походження в місті Ухань влада Китаю заявила в кінці грудня 2019 року. Попередньо встановлено, що збудником захворювання став новий тип коронавіруса – 2019 nCoV. Вірус передається від людини до людини, інкубаційний період триває від 2 до 12 діб.

Станом на 27 січня випадки захворювання вже виявлені в Гонконзі, Макао, на Тайвані, а також в Австралії, В'єтнамі, Канаді, Малайзії, Непалі, Сінгапурі, США, Таїланді, Франції, Південної Кореї і Японії.

Наразі деякі українські туроператори почали повертати своїх туристів з Китаю через спалах коронавірусу.