Посол каже, що незворотних дій поки не відбувалося / фото УНІАН

Наразі в ситуації з безвізовим режимом України та Євросоюзу незворотних дій не відбулося, а ЄС буде уважно стежити за антикорупційною інфраструктурою в країні, ситуація з якою може загрожувати безвізу.

Про це заявив посол ЄС в Україні Матті Маасікас, передає "РБК-Україна".

Дипломат уточнив, що умови для безвізового режиму включають, в тому числі інституційні речі.

Відео дня

"І ми стурбовані деякими подіями навколо антикорупційної архітектури... ми, звичайно, не коментуємо жодним чином рішення Конституційного Суду (про неконституційність указу про призначення директора НАБУ, - УНІАН). Але ми хочемо зробити акцент на правовій, конституційній ясності навколо НАБУ, яка повинна бути відновлена дуже швидко", - зазначив Маасікас.

За його словами, ситуація навколо бюро повинна вирішитися якомога швидше.

"Це, звичайно, те, за чим Євросоюз і партнери Євросоюзу спостерігають дуже-дуже уважно. Процес візової лібералізації оцінюється щороку, і ми за цим будемо стежити дуже уважно",- додав посол.

Маасікас уточнив, що заява депутата Європарламенту Віоли фон Крамон про пряму загрозу для безвізового режиму з Україною має вагу, але остаточне рішення за Єврокомісією. При цьому посол стверджує, що в цих питаннях поки не зроблено нічого незворотного.

Загроза безвізу з ЄС після зміни керівництва САП: що відбувається

  • 17 вересня Верховна Рада визначила своїх представників до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які, зокрема, підбиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, В'ячеслав Навроцький та Євген Соболь.
  • Доповідач у Європарламенті з питань України Міхаель Галлер та віце-голова делегації Європарламенту в Комітеті асоціації Україна-ЄС Віола фон Крамон-Таубадель висловили стурбованість щодо рішення ВР. "Уряд України поспішно проштовхує кандидатів, яким не вистачає досвіду і чесності для відбору керівника САП. Це так не пройде. Уряд України ставить під загрозу безвізовий режим з ЄС і наступний транш допомоги", - написала в Twitter фон Крамон-Таубадель.
  • У Міністерстві закордонних справ України не бачать підстав для перегляду Європейським Союзом безвізового режиму з Україною.