Дмитро Кулеба / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба озвучив умову, яку інші країни повинні виконати для прийому українських туристів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав в Анталії на спільній прес-конференції з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу.

Читайте такожУкраїнці стали першими туристами, які відвідали Туреччину в умовах пандемії - Чавушоглу

Відео дня

"Ви знаєте, у нас, у міністрів закордонних справ різних країн за останній місяць сформувався дуже травматичний досвід евакуації своїх громадян з найрізноманітніших міст світу, куди вони поїхали з туристичною метою. І відверто вам скажу, що повторювати цей досвід не хочеться. Тому Україна орієнтується лише на один критерій - це безпека туристів у країні, місці їхнього відпочинку. Інші критерії нас не цікавлять", - наголосив Кулеба.

Міністр сказав, що місяць тому в телефонній розмові Чавушоглу запевнив його, що Туреччина відкриється для українських туристів і гарантуватиме їхню безпеку. Зокрема, Чавушоглу пообіцяв, що Туреччина зробить усе, щоб українські туристи могли безпечно відпочивати. "І ми очікуємо такої політики від будь-якої іншої країни, яка готова приймати приймати українських туристів і в умовах пандемії", - наголосив Кулеба.

При цьому, він сказав, що в Анталії вживаються найсерйозніші заходи безпеки, щоб уберегти туристів від зараження.

Як повідомляв УНІАН, Кулеба наголошує, що Туреччина цього літа стане головним напрямком для відпочинку українських туристів.

Станом на зараз кордони для українців, крім Туреччини, відкрили Єгипет, Албанія, Хорватія та Чорногорія.

Рада Європейського Союзу офіційно узгодила відкриття зовнішніх кордонів з 1 липня для 19 країн, але Україна не входить до цього переліку. Зокрема, критерії визначення третіх країн, стосовно яких мають бути зняті обмеження на в'їзд в країни-члени ЄС, враховують епідситуацію і заходи зі стримування поширення коронавірусу, в тому числі соціальне дистанціювання, а також економічні і соціальні фактори. Щодо епідситуації країни мають відповідати таким критеріям: кількість нових випадків COVID-19 за останні 14 днів і на 100 тис. населення має бути близькою або нижчою за аналогічні середні показники країн-членів ЄС станом на 15 червня. Тенденція виявлення нових випадків інфікування має бути стабільною або зменшуватися впродовж цього періоду у порівнянні з попередніми 14 днями.

Щодо заходів реагування враховується наявна інформація про тестування, спостереження, відстеження контактів, стримування і звітування, а також надійність цієї інформації.