Ілюстрація / REUTERS

Президент громадської спілки «Національна туристична організація України» Іван Ліптуга роз'яснив особливості нових правил туристичних поїздок по Україні та за кордон після виходу з карантину, введеного владою більшості країн у рамках заходів для протидії поширенню коронавірусу.

Так, в коментарі УНІАН він зазначив, що тепер при здійсненні поїздок необхідно дотримуватися санітарних норм і протоколів, які рекомендувала всім країнам Всесвітня організація охорони здоров'я.

Читайте такожЗ 1 червня "УЗ" запускає 42 поїзди: продаж квитків відкриють найближчими днями

Відео дня

«Думаю, з цього часу так буде завжди. Будуть прийняті нові стандарти щодо санітарної та медичної безпеки в аеропортах та авіакомпаніях, готелях, ресторанах і ТРЦ. З'являться десятки нових гаджетів, мобільних додатків і сервісів, які будуть допомагати вимірювати температуру, ідентифікувати особи, здійснювати безконтактний сервіс і продаж товарів», - сказав Ліптуга.

Також експерт зазначив, що цьогорічний літній сезон для всіх країн пройде під знаком розвитку внутрішнього туризму, оскільки в даний час ні туроператори, ні самі туристи не будуть ризикувати і планувати зарубіжні поїздки у зв'язку з невизначеністю дат виходу з карантину та запуску міжнародного сполучення, які будуть поетапними.

«Отже, за літо є шанс, що туроператори спробують створити туристичні продукти для внутрішнього туризму. Але не факт, що з цього щось вийде. Оскільки до масового організованого туризму у нас поки не готова ні інфраструктура, ні сервіс. «Дикий» самостійний внутрішній туризм - оренда квартири - супермаркет - пляж - в будь-якому випадку цього літа буде зашкалювати в усіх південних областях країни», - резюмував президент Національної туристичної організації України.

Як повідомляв УНІАН, за словами міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Ігоря Петрашка, найбільше в Україні, як і в усьому світі, від коронавірусу і карантинних обмежувальних заходів постраждали туристична галузь, ресторанно-готельний бізнес і транспорт.

У зв'язку з цим Кабінет міністрів активно обговорює механізми прямого стимулювання розвитку внутрішнього туризму в Україні.

Національна туристична організація України (НТОУ) за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», на основі міжнародних рекомендацій по статистиці туризму ООН, розробила методологію оцінки національної системи туристичної статистики (НСТС), що дозволить Україні об'єктивно оцінювати вплив туризму на економіку і ухвалювати зважені стратегічні рішення для сталого розвитку міст, регіонів і країни в цілому.

За даними адміністрації Держприкордонслужби, у 2019 році за кордон виїхало 28,9 млн українців, що на 3,8% більше, ніж у 2018 році, а в'їхало до країни 13,6 млн туристів.