Ілюстрація / УНІАН

Національна туристична організація України (НТОУ) за підтримки Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України», на основі міжнародних рекомендацій зі статистики туризму ООН, розробила методологію оцінки національної системи туристичної статистики (НСТС), що дозволить Україні об'єктивно оцінювати вплив туризму на економіку та приймати зважені стратегічні рішення для сталого розвитку міст, регіонів і країни в цілому.

Читайте також"Чисте та безпечне": в Україні пропонують видавати готелів антикоронавірусний знак якості

Як повідомили УНІАН у прес-службі Національної туристичної організації, зрозуміла та доступна статистика туризму має стати підставою для прийняття стратегічних рішень як підприємцями, так і органами державної та місцевої влади, в тому числі - пов'язаних з інвестуванням або фінансуванням туристичних проектів.

Відео дня

«Національна система статистичних спостережень у туризмі характеризується цілою низкою суттєвих недоліків, що унеможливлює подальше використання даних із метою прийняття стратегічних рішень. Статистичні показники, за допомогою яких традиційно описується туризм, не дозволяють визначити його місце в економічному житті країни. Виправити ситуацію можна шляхом удосконалення процедури обчислення туристичних потоків, а також за допомогою широкого застосування вартісних показників, методологічно порівнянних із показниками, що застосовуються для характеристики інших галузей», - наводяться в повідомленні слова керівника напряму з конкурентоспроможності Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» Карена Ісагакяна.

За словами президента НТОУ Івана Ліптуги, робота над національною системою туристичної статистики триватиме в кілька етапів.

Зокрема, перший етап розробки методичного забезпечення завершено, зараз створюється цифрова платформа - статистичний модуль, в якому користувачі зможуть знайти основні дані в розрізі регіонів, видів туризму та цілей відвідування.

«До кінця поточного року планується обчислити актуальний внесок туризму у ВВП країни за 2019 рік (докарантинний період). На другому етапі, за сприяння обласних структурних підрозділів та регіональних туристичних організацій НТОУ, буде визначено внесок туризму у валовий регіональний продукт областей. Результатом усіх етапів має стати організоване постійне наповнення цифрової платформи актуальними та достовірними статистичними даними», - цитує прес-служба Ліптугу.

Також повідомляється, що передбачено уточнення методики збору статистичних даних про розмір потоків, кількість ночівель та витрат відвідувачів з урахуванням даних внутрішнього туризму й одноденних відвідувань.

Як повідомляв УНІАН, за даними адміністрації Держприкордонслужби, в 2019 році за кордон виїхало 28,9 млн українців, що на 3,8% більше, ніж у 2018 році, а в'їхало до країни 13,6 млн туристів.

За словами голови Державного агентства розвитку туризму України Мар'яни Олеськів, в Україні відсутня якісна туристична статистика, й туризм не прийнято вважати важливою галуззю економіки на відміну від багатьох інших країн.