Ілюстрація / REUTERS

Відчизняна авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) розпочала підготовку до реалізації бізнес-стратегії, спрямованої на відновлення польотів після карантину, запровадженого в Україні через пандемію коронавірусу.

Читайте такожМіжнародні авіаперевезення вийдуть на докризовий рівень не раніше 2023 року – IATA

Як повідомили у прес-службі авіакомпанії, плани з рестарту роботи компанії розраховані з урахуванням оптимістичного сценарію зі зняття обмежень на вільний виїзд/в'їзд з/до Україні з 15 червня 2020 року як українців, так і іноземців. МАУ прогнозує, що після відновлення операційної діяльності пасажиропотік авіакомпанії скоротиться приблизно на 46% – до 1,9 млн пасажирів (з яких 0,986 млн вже перевезено з початку 2020 року до локдауна).

Відео дня

При цьому на початковому етапі рестарту – до квітня 2021 року – перевізник планує виконувати міжнародні середньомагістральні point-to-point рейси, здатні демонструвати високе завантаження без підтримки транзиту, а також відновити внутрішні рейси. На другому етапі – після нормалізації трафіку – відновити мінімальну міжнародну мережу. Виконання далекомагістральних рейсів можливе після організації ключових фідерних маршрутів – орієнтовно з квітня 2021 року.

Як зазначають у прес-службі, на початку відновлення польотів в розкладі МАУ планується задіяти до 14 повітряних суден з подальшим збільшенням до 28 літаків. Далекомагістральний флот МАУ буде скорочений, виходячи з потреб першого етапу відновлення. Надалі буде прийматися рішення щодо потреби розширення парку широкофюзеляжних літаків з урахуванням наявності трафіку і залежно від змін кон'юнктури ринку – падіння попиту на літаки такого типу.

Читайте такожШмигаль про відновлення авіасполучення: Кабмін повернеться до цього питання після 15 червня

Крім того, для ефективної роботи на зміненому після пандемії авіаринку МАУ запроваджує нізку змін до базового продукту. Зокрема, авіакомпанія планує спростити тарифну політику, зменшити ємність салонів бізнес-класу, збільшити частку прямих продажів через сайт, а також впровадити на сайті сервіс повного циклу, що дозволяє пасажирам самостійно вносити зміни до бронювання.

Цільова модель авіакомпанії – збільшити утилізацію флоту і знизити питомі витрати, зберігши при цьому значний транзитний потенціал.

«У зв'язку з запровадженням 17 березня обмежувальних заходів на регулярні пасажирські авіаперевезення, робота МАУ була практично зупинена, – зазначив президент МАУ Євгеній Дихне. – Наразі менеджмент компанії вживає всіх можливих заходів зі скорочення витрат і генерування доходів від разових рейсів. Наша мета – зберегти компанію і ключовий персонал, зокрема – льотний. На превеликий наш жаль, істотне зниження обсягів діяльності авіакомпанії спричинило вимушене скорочення 900 високопрофесійних співробітників МАУ».

Як повідомляв УНІАН.Туризм, раніше Державне підприємство з обслуговування повітряного руху України («Украерорух») опублікувало плани зарубіжних країн із відновлення регулярного авіасполучення.