REUTERS

Авіакомпанія не відповідає за відмову пасажиру у в’їзді до країни (пунктів призначення, транзиту) та має право відмовити в перевезенні пасажиру, який не виконав застосовуваних законів або документи якого не оформлено належним чином.

Про це повідомляє прес-служба Державної авіаційної служби України.

«Варто зазначити, що відповідно до Авіаційних правил «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу» пасажир відповідає за одержання всіх необхідних для подорожі документів, зокрема віз, дозволів, довідок тощо, а також за виконання вимог законодавства щодо виїзду, в’їзду, транзиту країни відправлення, прибуття та транзиту», – йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожЛоукостер SkyUp запустив онлайн-реєстрацію на польоти всередині країни

При цьому пасажир на вимогу перевізника або державних органів сплатити з власної кишені політ додому, якщо від нього вимагатимуть негайно покинути територію іноземної держави.

«Авіакомпанія має право не повертати суми, сплачені пасажиром за здійснене повітряне перевезення до місця, де було відмовлено пасажиру у в’їзді або місця депортації», – пояснюють у службі.

Проте перевізники зобов’язані інформувати пасажирів, які тільки оформлюють квитки, адміністративні формальності під час мандрівок за обраним маршрутом.

«Державіаслужба звернула увагу українських та іноземних авіакомпаній на необхідності забезпечення належного інформування пасажирів з метою попередження продажу квитків громадянам України до країн, що не дозволяють в’їзд туристам або громадянам України, які не мають необхідних документів для в’їзду/транзиту», – йдеться у повідомленні.

Перевірити актуальний режим в’їзду та транзиту для громадян України у будь-якій країні світу можна на інтерактивній мапі МЗС або на інтерактивній мапі IATA COVID-19 Travel Regulations Map (powered by Timatic).

Також можна використовувати веб-платформу підтримки відновлення туризму в Європі, яка надає інформацію в режимі реального часу про обмеження на кордонах та доступні туристичні послуги в державах-членах ЄС.

Як повідомляв УНІАН, міністр охорони здоров'я Максим Степанов нагадав алгоритм дій громадян, які повертаються в Україну з країн "червоної" зони.