У багатьох містах України з нагоди Всесвітнього дня туризма заплановані святкові заходи / фото ua.depositphotos.com

Щорічно 27 вересня у світі відзначають Всесвітній день туризму (World Tourism Day), що має на меті популяризацію туризму. І хоча, у 2020 році головною темою свята став розвиток сільського туризму, і в українських містах заплановані різноманітні туристичні заходи з цього приводу. Звісно, з дотриманням протиепідемічних заходів.

Читайте такожТуристів, які йдуть в гори, просять "відмітитись" у рятувальників

Державне агентство з розвитку туризму (ДАРТ) підготувало список заходів в містах України з нагоди Всесвітнього дня туризму.

Відео дня

КИЇВ

Українська столиця Київ 25 вересня презентує туристичні путівники по місту та відкриє 3D конструкцію «Софія Київська», а 26 і 27 вересня пропонує екскурсії містом у концепті маркетингової стратегії Києва «9 Я».

ЛЬВІВ

Одне з найпопулярніших серед туристів міст України – Львівготує на 25-27 вересня насичену програму з безкоштовними екскурсіями, різноманітними знижками від готелів та закладів харчування тощо. Перелік подій у Львові на найближчі вихідні можна подивитися за посиланням.

ХАРКІВ

У Харкові 26 вересня урочистості до Дня туризму та Дня бібліотек розпочнуться із проведення семінарів та круглих столів за напрямами: бібліотечна справа, туризм, музеї, охорона культурної спадщини. З 14:00 розпочнеться робота локацій, де будуть представлені музеї та заклади культури області, виставки художників, презентація туристичних об'єктів регіону. Ближче до вечора на гостей чекає показ театралізованого шоу та концертна програма.

27 вересня у Харкові плануються безкоштовні екскурсії для харків’ян та гостей міста за попередньою реєстрацією учасників. Зокрема, «Підземелля Гостинного двору», «Таємниці Харківських підземель», «7 чудес Харкова» (сім історичних та культурних об’єктів, які були обрані харків’янами на відкритому конкурсі «Сім чудес Харкова» у липні 2008 року та є візитівками міста). Деталі можна дізнатися за посиланням.

У Харкові та Вінниці цими днями також відбудуться Дні європейської спадщини. Це загальноєвропейська ініціатива Ради Європи, яка передбачає доступ до закритих об’єктів, організацію інтерактивних виставок та презентацію нових екскурсій.

ОДЕССА

В Одесі 26-27 вересня відбудеться гастрономічний сімейний фестиваль «Таки да, смачно», під час якого пройде демонстрація кулінарних досягнень одеських ресторанів, кондитерських, пекарень, вітчизняних виробників продуктів харчування. Плануються також розваги для дорослих і дітей.

27 вересня запланована безкоштовна екскурсія «Знайомство з Одесою» для дітей та їхніх батьків (за попереднім записом) та екскурсія до Одеських катакомб.

ІВАНО-ФРАНКІВСЬК

Цілий тиждень мешканці Івано-Франківська мають чудову нагоду відчути себе мандрівниками у власному місті. З 22 по 26 вересня там проходять тематичні безкоштовні екскурсії «Вечірні вогні Івано-Франківська», «Івано-Франківськ під мікроскопом», «Легенди старого Станіславова», «Від «сонячного» Станіславова до «теплого» Івано-Франківська» та «Романтичний Івано-Франківськ». У зв’язку з карантинними обмеженнями кількість учасників повинна бути не більше 10 осіб, тому всім бажаючим взяти участь в екскурсії слід пройти реєстрацію за посиланням. Під час екскурсій необхідно мати з собою захисну маску.

КРОПИВНИЦЬКИЙ

23-26 вересня відбудеться серія безкоштовних інтерактивних театралізованих екскурсій по Кропивницькому «Міфологеми простору міста».

МАРІУПОЛЬ

У Маріуполі (Донецька область) на 25-27 вересня заплановані такі заходи: урочисте відкриття площі Свободи та фонтану з лазерним шоу, організація першого в Маріуполі дитячого ярмарку на Театральній площі, проведення в яхт-клубі «Азовсталь» змагань з екстремальних видів спорту та вуличні розваги.

СУМИ

У Сумах 26 вересня до Дня туризму відбудуться наступні заходи: виставка «Манігамі. Орігамі із грошей», майстер -клас з управління байдаркою та каяком, стеклайн з ходіння по натягнутій стропі. Майстер клас з фігурного водіння велосипеду проведе чемпіон України з велотуризму Олександр Пилипчук. Сумський обласний художній музей ім. Н. Онацького презентує аудіогід та проведе безкоштовну екскурсію «Прекрасне місто Суми».

ЧЕРНІВЦІ

24-30 вересня планується серія безкоштовних тематичних екскурсій і по Чернівцях. Там 25 вересня пройде квест «Таємниці міста над Пруті», а 26-27 вересня - хакатон «Чернівці туристичні: нові ідеї».

УЖГОРОД

В Ужгороді 28-29 вересня очікується відкриття фотозони «Я # Ужгород».

УМАНЬ

25 вересня в Умані на Черкащині презентують настільну гру «Місто говорить». 26 вересня запланована онлайн-екскурсія «Умань єврейська», а 27 вересня – екскурсія «Софіївка»: місця жіночої сили». 1 жовтня відбудеться екскурсія польською мовою «Умань. Казка, легенда, реальність», 2 жовтня ввечері – театралізована екскурсія «Живі картинки нічної Умані».

ІНШІ РЕГІОНИ УКРАЇНИ

Відсвяткує День туризму і відома на весь світ Петриківка на Дніпропетровщині. 25 вересня там пройде туристичний квест для молоді у центральному парку. Цього ж дня відбудеться конкурс на кращий туристичний маршрут «Презентація туристичного потенціалу Петриківщини».

На Херсонщині 25-26 вересня відбудеться презентація напрацювань популяризації туристичної привабливості Херсонщини на території НПП «Нижньодніпровський». Зокрема, презентація водної екскурсії «До дивовижних Аджигольських маяків» з прогулянкою на комфортабельному катері.

Вечірні екскурсії містом на вихідних заплановані в Острозі на Рівненщині та Мукачеві на Закарпатті. 

На Луганщині 26 вересня пройде чемпіонат області зі спортивного туризму серед юнаків та дорослих.

Ідеї для подорожей по Україні