В уряді гготуються до відновлення залізничного сполучення / фото УНІАН

Залізничне сполучення в Україні буде відновлено раніше, ніж анонсував Кабінет міністрів, поїзди почнуть курсувати не з 1 червня, а вже цього тижня.

Про це в ефірі програми "Сніданок з 1+1" заявив міністр інфраструктури Владислав Криклій, передає ТСН.

Читайте такожУкраїна та Туреччина розпочали переговори щодо відновлення авіасполучення і туризму

Відео дня

За його словами, запустять усі типи поїздів. Першими поїдуть приміські електрички, далі - поїзди далекого сполучення: швидкісні експреси та нічні поїзди. Вони курсуватимуть передусім на південь, де епідеміологічна ситуація не складна і де "чекає море", сказав міністр.

Як зауважив Криклій, також потяги поїдуть за кордон. Ними українці зможуть повертатися додому, а відтак не треба буде чекати на евакуаційні авіарейси та переплачувати за квитки.

За словами міністра, щодня в кожній області збирається комісія із техногенної та екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій і дивиться на свіжі показники захворюваності, після чого ухвалює рішення. Там, де ситуація перебуває в межах норми, карантин послаблюють і пускають транспорт. Там, де ситуація цього не дозволяє, потяги, а також автобуси ще не їздитимуть. 

"Робити висадку можна, а підбирати пасажирів - з логіки прийнятих рішень воно буде не раціональним і наражатиме на небезпеку інших пасажирів. Треба пам’ятати, що транспорт - це не тільки підвищення мобільності, але і розповсюдження хвороби", - наголосив Криклій.

Також він повідомив, що вже завтра або у четвер з’являться у продажу залізничні квитки. Ціни на них піднімати не будуть, проте вони все одно здорожчають, адже влітку спостерігається підвищений попит на квитки і, як і кожного року, з червня і до 31 серпня квитки продають за підвищеним коефіцієнтом - плюс 7%, наголосив міністр.

Криклій також порадив закладати додатковий час, тому що при посадці у вагон буде температурний скринінг.

Крім того, він повідомив, що в купейних і плацкартних вагонах пасажирів - членів однієї сім’ї на сусідніх полицях будуть розміщувати без обмежень.

Міністр вважає, що в одному купе можна буде їхати без масок. "Я не думаю, що всі в масках будуть спати. Принаймні, коли ми будемо їхати у приміських електричках, всі будуть дотримуватися масочного режиму. Щодо купе і плацкартів, то там фіналізуються рішення, щоб родина могла підселятися, і там без обмежень. Якщо не родина, то тоді, можливо, з якимись додатковими обмеженнями. Зараз це рішення має фіналізуватися", - пояснив Криклій. 

За його словами, запуск внутрішніх авіаперельотів також планується перенести. Повітряне сполучення між містами, де немає загрозливої ситуації із захворюванням на COVID-19, планується відкрити раніше, ніж анонсувалося, тобто ще до 15 червня, сказав Криклій.

Нагадаємо, 25 травня в Україні було відновлено роботу метрополітенів.