Самостійні подорожі по Україні / фото: ua.depositphotos.com

Автомобільний туризм популярний як у всьому світі, так і в Україні. Навіть попри те, що дороги у нас жахливі, щороку сотні тисяч українців обирають саме такий вид відпочинку.

Читайте такожНа свій страх і ризик: готуємося до поїздки на «травневі» в умовах карантину

У світовому масштабі автомобільний туризм — давно сформувався як індустрія, всередині якої є навіть кілька окремих сегментів — наприклад, кемпінг (поїздки в спеціально обладнані місця з наметами або будиночками) і сафарінг (виїзди на дику природу).

В Україні у зв'язку з карантином і майбутніми наслідками пандемії коронавірусу подорожі на власному транспорті стануть дуже актуальними.

УНІАН зібрав для вас кілька небанальних варіантів маршрутів подорожі на автомобілі.

Небанальні маршрути для подорожі на авто / фото: ua.depositphotos.com

Волинь і Шацькі озера

Досвідчені мандрівники називають Шацькі озера "Ялтою для бідних", але в цілому це дуже цікаві місця, де є на що подивитися. Як, втім, і в цілому на Волині. Машина дозволить побачити все за пару днів і насолоджуватися повноцінним відпочинком на природі, рівну якій по красі в Україні важко знайти.

Подорож на Шацькі озера / фото Вікіпедія

Асканія-Нова

Біосферний заповідник на півдні України. Тут є величезний степ, якого ніколи не торкався плуг, унікальні водно-болотні угіддя і цілий набір тварин, яких ви більше ніде не зустрінете в дикій природі. Бізони, сайгаки, лані, буйволи, олені і навіть верблюди.

Подорож в Асканію-Нову / фото Департамент туризму і курортів Херсонської ОДА

Гоголівські місця Полтавщини

Дехто вважає, що дух справжньої України можна відчути саме тут. Спробувати борщ з чорносливом, галушки з підливою, відвідати знамениті гоголівські місця, музей Котляревського, з'їздити в Опішню, де знаходиться дивовижний музей гончарного мистецтва, — все це простіше зробити на машині.

Історичні загадки Вінниччини

Читайте такожВесняний відпочинок: за травневим квітом - на Хортицю та інші ідеї для подорожі на довгі вихідні

м. Вінниця. Одна з основних визначних пам'яток — музей некрополь академіка Пирогова, розташовані в мальовничому парку на березі озера в південно-західній частині міста. Видатний хірург придбав садибу «Вишня» в 1859 році, жив і працював у ній до самої смерті. Поряд з музеєм знаходиться музей-аптека з інтер'єрами приймальні та операційної. Забальзамоване тіло Пирогова зберігається в 1,5 км від садиби, у Миколаївській церкві-мавзолеї.

м. Тульчин. Палац Потоцьких — візитна картка Тульчина. У свій час він конкурував з королівськими маєтками Європи. Комплекс створений французьким архітектором Лакруа. Палац, театр, манеж, стайні, турецькі лазні, оранжерея — чого тільки не було тут. До того ж Тульчин уславився місцем збору декабристів. У містечку є навіть цілий туристичний маршрут по їх слідах.

с. Буша. Стародавній скельний храм, що діє досі, — язичницькі келії на високому кам'яному виступі. Ось вже 2 тис. років у цьому місці поклоняються богам природи і здійснюють обряди. Один з найбільших печерних храмів Європи, повний загадок і наскельних розписів.

Поїздка до Чорного моря / ілюстрація / REUTERS

Узбережжя Чорного моря

З настанням пляжного сезону самим популярним місцем відпочинку для мандрівників стає Чорноморське узбережжя. З усіх кінців країни в Одесу, а також міста Миколаївської області приїжджають охочі погрітися на сонці та скупатися в морі. Зупинитися тут можна на кемпінг з наметом або забронювати номер в готелі або хостелі. Крім розслабленого відпочинку на самому березі, також варто погуляти по Одесі, відвідати її пам'ятки і подивитися місцеві краси.

Подорож в Бакоту / фото Yan Mednis

"Загублений світ" в Хмельницькій області - Бакота.

Читайте такожПервозданна природа Чернігівщини: у пошуках диких коників і кришталево чистих блакитних озер

Бакота — це не місто, в google maps ви його не знайдете. Так тепер називають місцевість в 50 км від Камянець-Подільського. Найближчі селища — Гораївка і Стара Ушиця. Розташована в Національному природному парку «Подільські товтри», який навіть був включений в список семи природних чудес України. Пейзажі чудові — вздовж широчезного Дністра високі пагорби, подекуди навіть скелі. Знаходиться фактично в глухому куті, опинитися там проїздом нереально: дорога з Кам'янця-Подільського як раз Бакотою закінчується, а вигин Дністра не дозволяє далі нікуди їхати, мостів поблизу немає. Людей в Бакоті завжди трохи — це пояснюється відносною віддаленістю місця, виходить такий собі «Загублений світ» на кордоні Хмельницької і Чернівецької областей.

Подорож на гору Пивиху / фото instagram.com/viktoriagordienko/

Заповідник «Гора Пивиха» на Полтавщині

Природна краса гори Пивихи й унікальні види на Кременчуцьке море вразять кожного туриста. На щастя, ще збереглися такі місця, де править природа. Ви побуваєте на найвищій точці Лівобережної України - заповідної гори Пивиха висотою 168 м.

Читайте такожЗа пригодами на Дністровський каньйон: еко-прогулянки серед унікальної природи, круїзи по Дністру та рай для бьордвотчерів

Виникла в результаті настання материкових льодів під час Льодовикового періоду. Є виступи блакитного мергелю - рідкісної глини, яка використовується в будівництві.

Вважається, що назва гори пов'язано з що існували тут у давнину поселенням, що належали боярам Пивам. У XVI ст. був заснований Пивогорський монастир, біля якого виникло поселення Городище, а потім нинішній Градизьк. Після спорудження Кременчуцької вдхр. гора Пивиха поступово руйнується. Є історико-геологічним заповідником

І наостанок - такі подорожі мають багато плюсів. Ви можете самі планувати свої маршрути і, більше того — змінювати їх на ходу. Витрачати більше грошей або економити. Ну і, врешті-решт, годують у придорожніх закладах у будь-якому разі краще, ніж у поїздах. Тільки так можна навчитися відрізняти борщ, приготований в Полтавській області, від того, який варять у Вінниці.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.