Комплекс радіоелектронної боротьби РБ 341В "Леєр 3" / СММ ОБСЄ

Міжнародні спостерігачі зафіксували протягом останніх двох місяців використання окупантами на Донбасі низки нових систем озброєння.

Про це повідомляє українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) на сторінці штабу операції Об’єднаних сил у Facebook.

"Збройні формування Російської Федерації продовжують використовувати окуповані землі українського Донбасу в якості полігону для випробування нових систем озброєння. Відповідно до звітів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, в Україні тільки за останніх два місяці міжнародними спостерігачами задокументовано використання російсько-терористичними військами таких систем як "Пошук" Р-161-A2M, автоматизованої станції перешкод Р-330Ж "Житель", комплексів радіоелектронної боротьби "Тірада-2" та РБ 341В "Леєр 3", радіолокаційної станції артилерійської розвідки та цілевказання 1Л259 та інших", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Також зазначається, що спостерігачами Місії неодноразово фіксувалися спроби збройних формувань РФ використовувати безпілотні літальні апарати під час спостережних польотів таких апаратів СММ ОБСЄ. При цьому, під "прикриттям" апаратів Місії російськими загарбниками застосовувалися як спостережні, так і ударні БПЛА.

Читайте такожРосія використовує на Донбасі найновіші системи радіоелектронної боротьби - Bellingcat

Згідно з повідомленням, окрім використання власних літальних апаратів, російсько- терористичними угрупованнями регулярно здійснюється вплив на безпілотні літальні апарати СММ ОБСЄ засобами радіоелектронної боротьби. Наслідками таких дій з боку російських загарбників є виведення з ладу або повна втрата літальних апаратів Місії, що ставить під загрозу ефективний моніторинг безпекової ситуації як вздовж лінії розмежування, так і на тимчасово окупованій території України.

"Останній випадок, коли СММ ОБСЄ був втрачений безпілотний літальний апарат дальнього радіуса дії, стався 19 квітня 2019 року саме в районі міста Горлівка. Відповідно до звіту Місії, перед падінням навігаційна апаратура літального апарату протягом більш ніж години зазнавала потужного впливу радіоелектронних засобів, внаслідок чого зв'язок з БПЛА було втрачено, а місцезнаходження апарату до сих пір невідоме. Окрім Місії ОБСЄ, роботу засобів РЕБ в той самий час та в тому ж районі зафіксували відповідні підрозділи українських військових", - інформує українська сторона СЦКК.

У повідомленні наголошується, що дії російських окупантів беззаперечно вказують як на наявність на тимчасово окупованій території України засобів, що знаходяться на озброєнні виключно Збройних сил РФ, так і на присутність російських військових, які є співучасниками злочинів російської влади на українській території.