Ілюстрація / REUTERS

Вздовж кордону з Україною та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей та Криму Росія утримує близько 82 тис. військовослужбовців.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив начальник Управління верифікації Генерального штабу ЗСУ Андрій Гудзь.

Читайте також"Не ми почали цю війну": Зеленський у Берліні звернувся до противників санкцій проти РФ і запросив їх на Донбас

Відео дня

За його словами, наразі вздовж державного кордону України у Ростовській області знаходиться більш ніж 25 батальйонних тактичних груп, там же проводиться активне формування 150-ї мотострілецької дивізії.

Гудзь також зазначив, що для керівництва військовими угрупуваннями, які розгорнуті на території України, функціонує оперативно-тактичний штаб у Новочеркаську Ростовської області, що входить до складу Південного військового округу.

«Зазначені військові організми знаходяться поза контролем ОБСЄ та інших безпекових організацій», - наголосив він.

За словами Гудзя, загальна кількість особового складу, який РФ утримує вздовж кордону з Україною та на окупованих територіях Донецької і Луганської областей та Криму, складає близько 82 тис. військовослужбовців.

«Це активні війська, які раптово нарощують свою чисельність під час непередбаченої військової діяльності», - додав начальник Управління верифікації Генерального штабу ЗСУ.

За даними Генштабу, у порівнянні з 2014 роком Росія вдвічі збільшила військову присутність на кримському півострові.

«Небезпеку створює розгортання Росією носіїв ядерної зброї, у тому числі наземних комплексів «Іскандер» та носіїв ракет морського базування типу «Калібр» із дальністю ураження, яка може перевищувати обмеження, визначені договором про ліквідацію ракет середньої та меншої дальності. РФ також приховує наявність в АРК більш сучасних літаків ЯК-130, Міг-29, Су-30М та вертольотів Мі-35М, Мі-24», - підкреслив Гудзь.