Ілюстрація REUTERS

Ситуація на Донбасі значним чином не вплинула на місцевих працівниць сфери секс-послуг, але деякі з них здійснюють «вахтові виїзди».

Як передає кореспондент УНІАН, на це вказують результати презентованого під час прес-конференції дослідження Української Гельсінської спілки з прав людини: «Вплив збройного конфлікту на сході України на працівниць комерційного сексу».

Як зазначив координатор Центру документування УГСПЛ Олексій Біда, поява організованих збройних загонів, що ведуть бойові дії на певній місцевості, змінює локальний ринок сексуальних послух, зазвичай, призводячи до його зростання.

Відео дня

Читайте такожСЦКК: бойовики продовжують обмежувати пересування ОБСЄ

«Це зумовлюється, по-перше, різким підвищенням попиту, а по-друге – погіршенням рівня життя і пов’язаними з конфліктом злиднями, що змушує більшу кількість осіб розглядати комерційний секс як спосіб забезпечення себе та своїх близьких», - сказав він.

Біда зауважив, що Комітет ООН з ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок робить висновок, що збройні конфлікти та окупація території призводять до зростання проституції, торгівлі жінками та їх сексуальної експлуатації.

Крім того, представник УГСПЛ зауважив, що в рамках збройного конфлікту надання сексуальних послуг військовим є значно небезпечнішим, ніж цивільним особам в мирний час.

«З огляду на розвиток європейського права, Україні слід рухатися у своїй практиці та законодавстві до повного скасування будь-яких адміністративних чи кримінальних покарань за секс-працю, з одночасним забезпеченням безумовної відповідальності осіб, які експлуатують проституцію інших», - сказав Біда.

Своєю чергою, аналітик Центру документування УГСПЛ Юлія Павлик розповіла, що оприлюднений звіт є результатом опитування жінок, залучених до сфери секс-індустрії. «Ми ставили припущення щодо наявності суттєвого впливу збройного конфлікту на цих жінок. І за отриманими даними, це припущення не підтвердилося. Але ми вважаємо, що зібрані дані з об’єктивних причин, таких як складно доступна вибірка, стигматизована тема, тощо, не відобразили картини повною мірою», - сказала вона.

Аналітик пояснила, що збір даних дослідження відбувався у січні-лютому 2019 року в містах на підконтрольній українській владі території. Географія опитування включає Маріуполь, Слов’янськ, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне і Краматорськ.

Опитуванням, участь у якому взяла 61 респондентка віком від 21 до 48 років, займалися представники благодійної організації «Легалайф-Україна». Стаж роботи учасниць опитування коливається від 3,5 років до 25.

«Абслютна більшість респонденток – це 93% – займалися секс-роботою ще до початку збройного конфлікту в березні 2014 року. Серед опитуваних тільки троє учасниць відповіли, що стали займатися секс-роботою після початку конфлікту через безпосередній вплив соціально-економічної ситуації, погіршення умов життя, брак грошей, фінансові труднощі», - розповіла Павлик.

Читайте такожБойовики продовжують облаштовувати вогневі позиції біля будинків цивільних – розвідка

Свій дохід представниці сфери, переважно, характеризують на рівні мінімальної заробітної платні: віз 3 до 5 тис. грн – це 30% опитаних; від 5 до 7 тис. грн вказали 23%; дохід від 7 до 11 тис. грн і вище вказали 20% і 11%, відповідно. При цьому, 8% учасниць опитування вказали, що їхній рівень доходу – 1,5-3 тис. грн, а 5% вказали, що мають менше 1,5 тис. грн.

Серед проблем, які на сьогодні найбільше турбують респонденток, перше місце займають «матеріальні труднощі». У топ-5 також входять наявність боргів, страх інфікуватися вірусними захворюваннями, порушення адміністративних справ, самотність, відсутність любові.

«У цілому респондентки вказали, що надають секс-послуги від 1 до 7 днів на тиждень. Середня кількість робочих днів складає 4 дні на тиждень. Кількість клієнтів, яким надаються послуги за один день, коливається від 1 до 48 осіб», - розповіла Павлик і додала, що серед клієнтів також бувають «клієнти-комбатанти».

Більшість респонденток надають секс-послуги цивільним клієнтам у пунктах свого проживання, трохи менше – в сусідньому населеному пункті. «Значно менша кількість респонденток надає свої послуги «клієнтам-комбатантам» у так званих вахтових виїздах. У населених пунктах підконтрольної території – 19,7%, в населених пунктах «сірої» зони – 8,2% і тільки 1,6% надають послуги «клієнтам-комбатантам» на непідконтрольній території», - розповіла Павлик.

Вона додала, що середня регулярність «вахтових виїздів» - 1-2 рази на місяць і більшість роблять це самостійно, лише одиниці вдаються до послуг посередників чи допомоги третіх осіб з метою організації виїзду.

«Мотивом вибору цієї форми організації власної роботи, імовірно, є вищий рівень заробітку. Всі респондентки, які практикують «вахтові виїзди» вважають, що рівень оплати в них вищий. Не набагато вищий, - за оцінкою 56%, і значно вищий – за оцінкою 44%», - зазначила аналітик.

У той же час, розповіла вона, опитані жінки потрапляли в ситуації, пов’язані з обманом з боку наймача чи клієнта, і з примусом до виконання роботи. Так, у 75,4% респонденток був досвід неотримання обіцяної плати за надання секс-послуг; 80,3% стикалися з тим, що умови для надання секс-послуг були значно гірші, ніж обіцяно; 55,7% заявили, що надавали секс-послуги з присуму, а у 21,3% є досвід надання секс-послуг в обмін на проживання або харчування.

«Більше половини респонденток – це 55,7% висловили бажання припинити надавати сексуальні послуги. У багатьох випадках вони вказали конкретну діяльність, вид роботи, якими б вони хотіли займатися. Це були, переважно, види робіт із соціальної сфери або сфери обслуговування», - констатувала Павлик і додала, що 9,8% респонденток заявили, що хотіли би продовжити працювати у сфері секс-послуг, але щоб робота при цьому стала легальною.

Також координатор БО «Легалайф-Україна» Наталія Дорофєєва відзначила, що передбачалося, що дослідження покаже сильний вплив «збройного конфлікту» на ситуацію з працівницями сфери секс-послуг. Зокрема, що будуть «страхітливі» цифри по рівню насилля.

«Ситуація з правозахистом, з насиллям над секс-працівниками в Україні (мається на увазі підконтрольна українській владі територія країни – УНІАН) мало чим відрізняється від ситуації в тій зоні», - сказала вона і зауважила, що дані по соцпортрету секс-працівників також співпадають на цих територіях.

За словами Дорофєєвої, ті проблеми, з якими стикаються секс-працівниці «в Україні і в АТО, - вони ідентичні, вони однакові».

Крім того, директор БО «Легалайф-Україна» Наталія Ісаєва пояснила, що зв’язатися з секс-працівницями на непідконтрольній території для опитування проблематично, і зауважила також, що «вахтових методів» роботи стає все менше.