Ілюстрація REUTERS

Офіс генерального прокурора України зареєстрував кримінальні провадження за фактами участі понад 100 іноземних громадян у війні на Донбасі на боці бойовиків.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора.

"Починаючи з 2014 року по теперішній час, не менше 2 громадян Республіки Болгарії, 7 - Вірменії, 1 - Грузії, 19 - Італії, 27 - Іспанії, 12 - Казахстану, 3 - Литви, 26 - Молдови, 2 - Нідерландів і 5 - Німеччини у складі іррегулярних не передбачених законом збройних формувань РФ брали участь у збройному конфлікті проти України на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, що призвело до загибелі людей та інших тяжких наслідків", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожБойовик "ДНР" та грабіжник: журналіст розповів про затриманого в Білорусі "вагнерівця"

У відомстві зазначили, що іноземні найманці перебували в різних підрозділах. Зокрема, в так званому 14-му батальйоні територіальної оборони "Призрак", 11-му окремому мотострілецькому полку" Схід", 7-й окремій мотострілецькій бригаді "Чистяківська", 1-й окремій мотострілецькій бригаді "Слов'янська", окремому розвідувальному батальйоні "Спарта", окремому штурмовому батальйоні "Сомалі", незаконних збройних формувань "Русичі", "Вовча сотня", "Брянка СРСР" та ін.

"Відповідно до ст. 47 Додаткового протоколу I 1977 року до Женевських конвенцій про захист жертв війни, вони є найманцями, а їхні дії - порушенням Міжнародної конвенції про боротьбу з вербуванням, використанням, фінансуванням та навчанням найманців, ухваленої Генеральною асамблеєю ООН 4 грудня 1989 року", - зазначили у відомстві.

Максимальна санкція за вказаними статтями передбачає довічне позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.