Кравчук відреагував жорсткою заявою на погрози бойовиків обстрілювати ЗСУ  / фото УНІАН

Голова української делегації в Тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук прокоментував намір російських окупантів відкривати "випереджувальний вогонь" по позиціях Збройних сил України на Донбасі.

Читайте такожОкупанти на Донбасі чотири рази обстріляли українські позиції (відео)

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кравчук сказав під час спілкування з журналістами з нагоди відкриття нової інсталяції "Погляд у минуле" до роковин Куренівської трагедії у Бабиному Яру.

Відео дня

Зокрема, його запитали про імовірний наступ російських окупантів на Донбасі 15 березня.

"Я чутками не живу", - наголосив Кравчук.

Глава української делегації в ТКГ нагадав, що один з ватажків окупаційних сил Російської Федерації на Донбасі видав "розпорядження" терористичному формуванню "народна міліція" обстрілювати бойові позиції українських військ.

"Я його читав, я його оприлюднив на засіданні (ТКГ) і сказав, що на такі військові дії будемо відповідати діями дзеркальними. Тобто вони не мають навіть думати про те, що ми будемо спостерігати. На зло будемо відповідати силою", - заявив Кравчук.

Що передувало

Нещодавно бойовикам у Донецькій області дали дозвіл відкривати "випереджувальний вогонь" на придушення і знищення вогневих точок противника.

Українська делегація в ТКГ розцінила цю заяву як загрозу одностороннього виходу РФ з режиму припинення вогню і загрозу зриву виконання Мінських домовленостей.

4 березня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що українська сторона повинна залишатися прихильницею Мінських домовленостей і висловив "стурбованість" посиленням напруженості на лінії зіткнення на Донбасі.

В МЗС України закликали Росію припинити перекладати відповідальність за виконання Мінських угод на інших і почати виконувати взяті на себе мирні зобов'язання.

11 березня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Збройні сили України не дозволять російським окупантам повторити захоплення українських територій, як у 2014 році.