Представник ОБСЄ не зміг пояснити присутність невідомих людей на перемовинах / Фото УНІАН

Журналіст Сергій Гармаш заявляє, що представники ОБСЄ, прагнучи догодити Російській Федерації, допустили на засідання політичної підгрупи Тристоронньої контактної групи невідомих "радників" контрольованих Росією бойовиків.

Читайте такожМісія ОБСЄ зафіксувала похоронний мікроавтобус, який в'їхав в Росію з ОРДЛО

Про це Гармаш, який на переговорах у рамках Тристоронньої контактної групи представляє окремі райони Донецької області, повідомив у Facebook.

Відео дня

"ОБСЄ перевершила себе в прагненні догодити РФ. Це вже не суб'єктивізація ОРДЛО, це вже суб'єктивізація та закріплення в дипломатичному процесі "ДНР"-"ЛНР"!", - написав журналіст.

Зокрема, він звернув увагу, що вранці ставленик Росії на окупованому Донбасі Родіон Мірошник в соцмережах заявив, що в мінському переговорному процесі візьмуть участь якісь "громадські радники від ЛНР та ДНР".

У зв'язку з цим Гармаш зазначив, що таких слів із трьох букв як "ДНР або ЛНР" у Мінських угодах немає.

За його словами, коли під час відеоконференції на моніторах з'явились віконця з новими людьми (поруч із представницею окупантів Михайловою сиділи ще двоє осіб), українська делегація запитала у координатора підгрупи від ОБСЄ П'єра Мореля, хто ці люди, але Морель почав пояснювати, що на переговорах нібито "не прийнято ставити питання статусу учасників".

"Дивні переговори, якщо вони ведуться незрозуміло з ким. Ну, ок. Тоді Андрій Костін (представник України в політичній підгрупі) запитав посла Мореля, хто ухвалив рішення про включення цих людей до закритого дипломатичного процесу. Посол не зміг відповісти й на це запитання", - зазначив Гармаш.

"Таким чином, профанація Мінських переговорів щодо Донбасу доведена ОБСЄ до повного апофеозу", - вважає Гармаш.

"Ми не зірвали процес, враховуючи, що ця провокація, швидше за все, була приурочена до візиту до Києва нового головуючого в ОБСЄ - міністра закордонних справ Швеції Анн Лінде. Але післязавтра на нас, судячи з усього, очікує бурхливе засідання ТКГ", - підсумував Гармаш.

Засідання ТКГ 19 січня 2021

  • Сьогодні, 19 січня, в режимі відеоконференції відбулось засідання політичної та гуманітарної підгруп Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі.
  • На засіданні представники України в ТКГ закликали Росію розблокувати процес обміну утримуваними особами.
  • Також українська делегація запропонувала розробити проект "Плану спільних кроків" щодо врегулювання ситуації на Донбасі з урахуванням пропозицій усіх сторін та модератора політичної підгрупи від ОБСЄ П'єра Мореля.