Ілюстрація / REUTERS

Напередодні голосування за зміни до Конституції РФ, в Кремлі продавлювали ідею ескалації ситуації на Донбасі.

Про це в інтерв’ю «Сьогодні» розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

«Перед голосуванням про зміни до Конституції Російської Федерації всі – і в Росії також – очікували загострення на Донбасі. Якщо пам'ятаєте, там оголошували мобілізацію, повну бойову готовність (керівники "ДНР" і "ЛНР". – Авт.). Чому очікували, сподіваюся, зрозуміло: ескалація на Донбасі – один з варіантів мобілізації російських виборців. Всі ці страшилки щодо того, що росіян ображають всюди, де можуть, і тому треба згуртуватися навколо Володимира Володимировича Путіна, щоб дати відсіч і захистити братів по культурі. "Російських б'ють" – відповідно, тільки Путін може їх захистити. І якась частина людей, які пропонують Путіну сценарії, цей варіант дійсно продавлювали», – розповів експерт.

Відео дня

Читайте такожКравчук розповів про чотири варіанти повної "тиші" на Донбасі

За його словами, була проведена попередня підготовка: жорсткі заяви прозвучали, мобілізацію оголосили, градус підвищувати почали. «Але ескалації воєнних дій серйозної не було – Путін вирішив, що йому це не потрібно, щоб отримати мандат на подальше перебування у владі. Відповідно, всі ці донецькі лідери швидко згорнули прапори і почали говорити про мир», – зазначив Орєшкін.

Він вважає, що ідею ескалації на Донбасі продавлювала «одна з веж Кремля» – група силовиків. Політолог пояснив, Путін отримав мандат за допомогою електоральної фальсифікації – вирішив завдання простішими способами, без опори на силовиків, з опорою на бюрократичні структури.

«Функціональної потреби в загостренні не було. Обійшлися без нього. Це те загальне тло, на якому і стали можливими угоди про перемир'я. Тепер, власне, про мирний процес. Чому не тільки не пішли на загострення, а й пішли на припинення вогню. Відповідь проста: грошей немає, нові санкції отримувати не хочеться...», – пояснив Орєшкін.

Як повідомляв УНІАН, 4 липня у Росії набрали чинності поправки до Конституції, що передбачають «обнулення» президентських термінів Володимира Путіна.

З опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута учасниками Тристоронньої контактної групи (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі 22 липня.

Водночас у Кремлі заявили, що не можуть гарантувати припинення вогню на Донбасі.

За даними штабу операції Об'єднаних сил, відтоді українські військові фіксують майже щодня по кілька провокаційних пострілів з боку бойовиків.