ТКГ новини - Україна обговорила з росіянами розведення сил і засобів на Донбасі / REUTERS

Члени української делегації на засіданні ТКГ порушили питання розмінування нових територій та наступне розведення військ на Донбасі.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Офісу президента.

Читайте такожВ українській делегації у ТКГ щодо Донбасу – поповнення

Відео дня

Зазначається, що учасники консультацій «погодилися напрацювати проект плану дій». Він, кажуть в ОП, вже сьогодні може розблокувати домовленості щодо розмінування 20 нових ділянок.

Цей же проект плану дій дозволить «перейти до практичних дій з розведення сил і засобів на чотирьох наступних ділянках».

Попереднє розведення військ на Донбасі відбулося у Золотому та Петрівську у 2019 році. Згідно з домовленостями, сторони повинні були відвести військових і техніку на 1 км від лінії розмежування. Серед головних умов – стале дотримання режиму тиші. Крім того, це була одна з вимог Росії для майбутньої зустрічі лідерів «нормандського формату».

Оскільки ОБСЄ продовжувала фіксувати обстріли бойовиків, громадськість обурилася рішенням Банкової розводити війська, а ветерани АТО-ООС навіть сформували в Золотому мобільні групи, щоб самостійно відстежувати порушення.

Того ж місяця в Україні відбулась серія протестів «Ні капітуляції». Демонстранти вимагали від Зеленського не «здавати території».

Звільнену від бойовиків територію почали поступово розміновувати й приводити до ладу. Водночас розведення військ не спинило російських окупантів: вони продовжували гатити з забороненої техніки по позиціях ЗСУ.