Китайські військові хочуть отримати "артилерію майбутнього" / Kremlin.ru

Командування Народно-визвольної армії Китаю оголосило конкурс на розробку технології отримання замагніченої плазми в артилерійських гарматах.

Читайте такожBusiness Insider: Росія погрожує Заходу ядерною ракетою «Буревісник», яка досі не літає

Про це повідомляє N+1 з посиланням на Jane's 360. За підсумками тендеру військові мають намір отримати теоретичні розрахунки для нової технології, а також дослідні артилерійські установки для проведення випробувань.

Відео дня

Зазначається, що в сучасній артилерії для ведення вогню використовуються постріли з високоенергетичними пороховими зарядами. При стрільбі бойок б'є по капсюльній втулці гільзи, завдяки чому відбувається підпалювання порохового заряду. Енергія підриву дає снаряду імпульс, який викидає його зі ствола.

Китайські військові, як наголошується, припускають доповнення цієї схеми установкою в артилерійські гармати системи утворення замагніченої плазми (тобто плазми, що знаходиться в магнітному полі). Подробиці концепції не розкриваються.

У 2015 році Інженерна академія бронетанкових військ НВАК отримала патент на схожу систему. Згідно з патентом, ствол гармати пропонується покрити магнітним матеріалом. Крім того, в конструкції установки має використовуватись генератор магнітного поля.

За задумом винахідників, в момент пострілу частина порохових газів під впливом високого тиску та температури буде іонізуватись, перетворюючись на плазму. Остання під впливом магнітного поля буде формувати оболонку по всій площі каналу ствола.

Передбачається, що плазмова оболонка дозволить зменшити дію радіальних сил і температури на ствол, зберігаючи його ресурс, а також підвищити початкову швидкість польоту снаряда до швидкостей, що перевищують швидкість звуку в шість та більше разів.

У китайських ЗС розраховують, що використання подібної технології може істотно збільшити дальність вогню артилерії. Так, дальність бою гармати калібру 155 міліметрів можна буде підвищити зі звичайних 40 кілометрів до 100 кілометрів.

Раніше в Китаї випробували найпотужнішу у світі корабельну гармату –  рейковий прискорювач.