Довжина нового китайського робокатера становить 15 метрів / фото defensenews.com/David B. Larter

Китайська суднобудівна корпорація China Shipbuilding and Offshore International Company розробила ударний надводний катер-робот JARI USV.

Апарат призначений для протичовнової боротьби, нанесення ударів по наземним об'єктам і ураження повітряних цілей. Він створюється за модульною схемою, яка дозволить швидко налаштувати його для вирішення конкретних завдань, пише N+1 з посиланням на Defense News.

Довжина нового китайського робокатера складає 15 метрів, а водотоннажність - 20 тонн. JARI USV здатний розвивати швидкість до 42 вузлів, а дальність його ходу складає 500 морських миль.

Відео дня

Читайте такожЕксперти закликають заборонити розробку зброї, що контролюється штучним інтелектом

Надводний робот оснащений оптико-електронною системою спостереження, радаром із фазованою антенною решіткою, сонаром, що опускається, торпедним апаратом і вертикальною пусковою установкою ракет на вісім комірок.

Крім того, робот дістав носову артилерійську установку. Робокатер може працювати в повністю автономному режимі або управлятися дистанційно з командного корабля. Розробники стверджують, що демонстратор JARI USV уже пройшов випробування.

Вважається, що використання роботів на флоті дозволить істотно збільшити його бойові можливості. Автономні надводні та підводні апарати зможуть виконувати частину завдань, із якими сьогодні справляються великі кораблі, але при цьому не піддаючи людей зайвому ризику.

Раніше УНІАН повідомляв, що американський флот в перспективі зазнає змін у своєму складі, поповнившись кораблями-роботами чотирьох різних класів.