Вертоліт Sikorsky S-97 Raider виконаний за співвісною схемою із штовхаючим хвостовим гвинтом / фото lockheedmartin.com

Командування Армії США уклало з п'ятьма американськими компаніями контракти на розробку проектів швидкісних вертольотів-розвідників, які в перспективі повинні будуть замінити списані OH-58D Kiowa Warrior.

Як повідомляє N+1 з посиланням на Flightglobal, військові мають намір провести випробування льотних зразків нових вертольотів у 2023 році, а в 2028-му - прийняти нові машини на озброєння. Угоди з розробниками були підписані в рамках тендеру FARA.

Конкурс FARA проводиться Армією США в рамках більш масштабного тендеру FVL, що передбачає розробку і виробництво п'яти типів нових літальних апаратів для армійської авіації: від легких розвідувальних і середніх ударних до важких транспортних, здатних конкурувати по вантажопідйомності з транспортними літаками. За підсумками конкурсу FARA переможець повинен буде створити вертоліт, здатний виконувати польоти на швидкості не менше 205 вузлів (380 кілометрів на годину).

Відео дня

Читайте такожAirbus має намір розробити бойовий вертоліт надшвидкісний

Військові підписали контракти на розробку проектів швидкісних вертольотів-розвідників з компаніями AVX Aicraft, Bell Helicopter, Boeing, Karem Aircraft і Sikosrky. Всі учасники конкурсу повинні будуть захистити проекти нових вертольотів у 2020 році, після чого військові оберуть двох фіналістів. Ці дві компанії повинні будуть протягом трьох років зібрати, облітати та подати на порівняльні випробування прототипи вертольотів-розвідників. Потім вже Армія США обере переможця, який отримає контракт на виробництво й поставку до війська нових гвинтокрилих апаратів.

З усіх учасників конкурсу тільки три компанії раніше публічно представили свої проекти, причому одна з них - Sikorsky - вже проводить льотні випробування перспективного вертольота. Вертоліт Sikorsky S-97 Raider виконаний за співвісною схемою зі штовхаючим хвостовим гвинтом. AVX Aircraft представила свій проект у квітні 2019 року. Компанія планує створити свою машину по співвісній схемі з двома штовхаючими вентиляторами в хвостовій частині. Bell Helicopter має намір створити свій розвідувальний вертоліт на базі багатоцільового Bell 525 Relentless класичної схеми з несучими і рульовим гвинтами.

Авіабудівний концерн Boeing відмовився від публічної презентації свого проекту, пославшись на жорстку конкуренцію з боку інших учасників. У свою чергу Karem Aircraft раніше представляв кілька відмінних концепцій швидкісного вертольота-розвідника, проте який саме з представлених варіантів запропонований Армії США, невідомо. Один з них передбачав розробку машини на базі багатоцільового вертольота UH-60 Black Hawk з хвостовим штовхає повітряним гвинтом.

Раніше повідомлялося, що в американській Флориді, в місті Вест-Палм-Біч, вперше піднявся в небо дослідний екземпляр багатофункціонального вертольота SB-1 Defiant.