Турецький винищувач TF-X / YouTube/ turkishaerospace

Туреччина показала повномасштабний макет власної концепції стелс-винищувача в рамках цьогорічного Авіа-шоу в Парижі. Літак TF-X має стати перший турецьким бойовим літаком п’ятого покоління. Його презентація відбулася на тлі погроз США виключити Анкару з програми F-35 через скандальну купівлю ракет С-400 у Росії.

«Наша машина – це макет. Але у 2023 році буде готовий реальний літак, який здійснить перший політ у 2025-му. На озброєння його приймуть у 2028-му», - сказав президент Turkish Aerospace Industries Inc (TAI) Темель Котіль.

Читайте такожРосія планує поставити Туреччині комплекси С-400 вже в липні

Його компанія розробила концепцію турецького власного винищувача п’ятого покоління, пише Business Insider. Програма TF-X була запущена, щоб замінити старий флот F-16 ВПС Туреччини. Планувалося, що літак буде здатним взаємодіяти з іншими активами турецької армії включно з F-35. Про це вказано на сайті TAI.

Представлений в Парижі макет демонструє, що TF-X – це модель з двома двигунами, подібними до тих, які використовуються в Lockheed Martin F-22 і F-35. Презентаційне відео також вказало на потенційні можливості TF-X. Приміром, в ньому стверджується, що літак буде літати зі швидкістю 2 Махів. А його бойовий радіус становитиме 600 морських миль. Котіль сказав журналістам, що турецький літак буде здатний нести на борту ракети класу «повітря-повітря» MBDA Meteor.

Читайте такожЗагострення наростає: США вирішили припинити прийом турецьких льотчиків для навчання

Видання нагадує, що компанія TAI брала участь у виробництві фюзеляжу для F-35. Таким чином, турецький виробник отримав знання і навички, необхідні для розробки власного винищувача п’ятого покоління.

«Сподіваємося, що це буде також хороший винищувач для НАТО і союзників альянсу», - сказав Котіль.

Програма TF-X може отримати нову пріоритетність на тлі спроб США виключити свого турецького союзника з проекту F-35 у відповідь на бажання Анкари купити російські ракети С-400.