"Бердянськ" та "Нікополь" ремонтуватимуть у Миколаєві / фото УНІАН

Малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь" Військово-морських сил України прибули на ремонт до Миколаєва. 

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

У п'ятницю їх помітили під час переходу для проходження судноремонту. Зазначається, що один з катерів здійснював перехід самостійно, інший йшов на буксирі.

Відео дня

"Ймовірно, самостійно здійснював перехід малий броньований артилерійський катер "Нікополь" (P176), що в ході захоплення не був обстріляний на відміну від катера "Бердянськ" (P175)", - йдеться у повідомленні.

З 20 листопада до початку лютого на кораблях проводились слідчі дії та експертизи, а також складався перелік майна, знятого або викраденого росіянами.

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року Росія заблокувала проходження в Керченську протоку буксиру "Яни Капу" і катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Читайте такожСтало відомо, коли знову вийдуть у море повернуті Росією українські кораблі

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців, трьох з яких було поранено, і звинуватили в незаконному перетині кордону РФ.

7 вересня 2019 року моряки повернулися додому в рамках обміну між Україною і Росією утримуваними особами.

18 листопада РФ повернула Україні захоплені буксир "Яни Капу" і катери "Бердянськ" і "Нікополь". 20 листопада кораблі прибули в порт Очакова.