Міни-торпеди планується використовувати в Тихому океані й Північній Атлантиці / U. S. Navy

ВМС США оголосили тендер на розробку, виробництво і поставку самотранспортованих протичовнових мін-торпед Hammerhead.

Як пише Breaking Defense, розробка буде вестися за програмою прискорених закупівель, що дозволить військовим істотно скоротити час, необхідний на створення нового озброєння.

Міни-торпеди планується використовувати в першу чергу в Тихому океані й Північній Атлантиці.

Відео дня

Читайте також"Провальний задум": США відхилили пропозицію Путіна щодо продовження ядерного договору

Про програму Hammerhead ВМС США вперше оголосили в квітні 2020 року. Вона передбачає створення системи озброєння на основі автономного безлюдного підводного апарату, здатного транспортувати торпеду до точки постановки. Боєприпас повинен мати якір, систему управління і зв'язку, систему виявлення підводних човнів і двигун. Hammerhead також планується оснастити торпедою Mk.46.

Основним завданням Hammerhead стане автоматичне виявлення і ураження підводних човнів противника, а також організація закритих для військових кораблів зон у Світовому океані.

Згідно з оновленими вимогами до перспективної системи озброєння, оприлюдненими в рамках тендеру, до складу перспективної системи озброєння повинна бути включена легка торпеда mk.54.

Самотранспортована міна-торпеда також повинна мати якірну систему, модуль живлення, набір датчиків для виявлення підводних кораблів і автономну систему управління.

У 2021 році ВМС США мають намір укласти з учасниками тендеру контракт на виробництво до 30 мін-торпед. У 2023 році військові мають намір придбати вдосконалені прототипи озброєння для проведення морських випробувань.

До 2001 року на озброєнні ВМС США стояли морські міни-торпеди Mk.60 CAPTOR. Така міна являла собою циліндричний контейнер довжиною 3,7 або 3,4 м, в якому розміщувалася стандартна торпеда Mk.46 з системою активного і пасивного акустичного наведення.

Міни CAPTOR доставлялися на місце за допомогою кораблів, літаків або вертольотів. Після потрапляння у воду від контейнера відокремлювався якір, до якого міна була прикріплена за допомогою троса. Після постановки міна переходила в режим очікування. Максимальна глибина постановки міни становила 900 м.

Боєприпас був здатний визначати шуми підводних човнів на дистанції до однієї тис. м й ігнорувати шуми надводних кораблів. Після виявлення підводного човна CAPTOR вертикально запускав торпеду Mk.46, яка потім на швидкості більше 30 вузлів (55,5 км на годину) йшла до мети. Дальність дії торпеди становить 7,3 км.

Вас можуть зацікавити наступні новини: