Катер "Нікополь"  повернувся на службу ВМС  / фото Укроборонпром

Малий броньований артилерійський катер «Нікополь» після ремонту повернувся на службу Військово-Морських Сил ЗСУ України.

Як повідомили у прес-службі Державного концерну «Укроборонпром», на державному підприємстві «Миколаївський суднобудівний завод» відновили боєздатність МБАК «Нікополь», повернутого з полону росіян. Катер вже пройшов військову прийомку та залишив акваторію заводу.

Ремонтні роботи МБАК «Нікополь» розпочалися у лютому. За цей час фахівці Миколаївського суднобудівного заводу відремонтували зовнішню обшивку підводної частини катеру, гвинто-рульові комплекси, протекторний захист, донно-бортову арматуру та суднове обладнання. Крім того, на заводі відновили електросистеми та електрообладнання МБАКу та пофарбували його.

Відео дня

Читайте такожВ Україні успішно випробували відремонтовану станцію радіотехнічної розвідки "Кольчуга"

Як повідомляв УНІАН, 25 листопада 2018 року корабельна група ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдового буксиру «Яни Капу» здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. В міжнародних водах в районі Керченської протоки прикордонна корабельна група РФ у складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 членів екіпажів, троє з них зазнали поранення.

Українські екіпажі провели у полоні 10 місяців. У травні 2019-го Міжнародний трибунал з Морського права постановив, що Росія повинна негайно звільнити українських моряків і повернути захоплені катери та буксир.

У вересні РФ передала Україні військовополонених членів екіпажів, а кораблі повернула тільки через місяць, 18 листопада 2019 року, у розбитому та розкраденому стані.

2 травня 2020 року до Одеси повернувся рейдовий буксир «Яни Капу» після ремонту у військово-морській базі м. Очаків.