Конвертоплан Heaviside успішно випробували в США / фото Kitty Hawk

Американська компанія Kitty Hawk випробувала перспективний електричний конвертоплан Heaviside, який планується використовувати в якості аеротаксі, польотом на ефективну дальність.

Під час випробувань дальність і швидкість польоту апарату перевищили розрахункові, склавши 160 кілометрів і 290 кілометрів на годину відповідно, пише Aviation Week.

Конвертоплан Heaviside виконаний за літаковою схемою високоплана з переднім горизонтальним оперенням. Конвертоплан оснащений вісьмома електромоторами, шість з яких розташовані на крилі і два — на закінцівках переднього оперення. Штовхаючі повітряні гвинти на електромоторах виконані поворотними.

Читайте такожУ США пройшли випробування "керамічного" двигуна для вертольотів

Розмах крила Heaviside становить 6,1 метра. Апарат здатний на вертикальні зліт і посадку, а також політ в режимі висіння. Розрахункова ефективна дальність польоту конвертоплана становить 130 кілометрів, а швидкість польоту — близько 250 кілометрів на годину.

За заявою Kitty Hawk, випробування показали, що після польоту на дальність в 160 кілометрів, «залишився ще значний заряд акумуляторів».

Випробування конвертоплана Heaviside

У середині жовтня 2019 року під час випробувального польоту в безпілотному режимі, що проводився на приватній фермі в Трес-Пінос в Каліфорнії, конвертоплан Heaviside здійснив жорстку посадку на поле на швидкості 37 вузлів (68,5 кілометра на годину) з пікіруванням в 20 градусів і 20-градусним креном на лівий борт.

В результаті жорсткої посадки апарат отримав серйозні пошкодження - носова частина конвертоплана відвалилася від фюзеляжу разом з кабіною пілота. Пізніше з'ясувалося, що причиною жорсткої посадки став скрипт, керуючий зарядом акумуляторів. У польоті скрипт забрав на себе занадто багато обчислювальних ресурсів бортового обладнання Heaviside, в результаті чого апарат перестав слухатися управління.