Зеленський вимагає надати інформацію про технічний стан усієї військової техніки / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче отримати від відповідних фахівців інформацію про склад і технічний стан всієї військової техніки, яка перебуває на озброєнні в Україні.

Як повідомляє прес-служба Офісу президента, про це він заявив під час перебування на місці катастрофи літака Ан-26 у Харківській області.

Читайте такожЗеленський доручив призупинити польоти літаків, аналогічних Ан-26, який зазнав катастрофи на Харківщині

Президент зауважив, що хоче отримати від відповідних фахівців інформацію про склад і технічний стан всієї військової техніки, яка перебуває на озброєнні в Україні.

«Ми хочемо побачити повну статистику всієї нашої техніки», – сказав глава держави.

Також глава держави вшанував пам’ять загиблих.

«Оголошено жалобу через трагедію, яка сталася вчора на Харківщині. Чотири злети і, на жаль, три посадки. Трагічна статистика, яка, на жаль, призвела до загибелі як курсантів, так і екіпажу», – зазначив президент.

Зеленський зауважив, що внаслідок катастрофи загинули молоді хлопці з 2-го по 4-й курс та члени екіпажу літака.

Зеленський наголосив, що з метою розслідування катастрофи Ан-26 створено слідчі комісії, до яких увійшли представники Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, Генеральної прокуратури та Державного бюро розслідувань.

Крім того, президент одразу після трагічної події провів розмову з прем‘єр-міністром Денисом Шмигалем, щоб на позачерговому засіданні уряду затвердили персональний склад і план роботи комісії з розслідування катастрофи.

«Ми вже будемо думати над допомогою рідним, сім’ям загиблих хлопців та екіпажу», – зазначив Зеленський.

Падіння військового літака Ан-26 на Харківщині: подробиці трагедії

  • Ввечері 25 вересня у Харківській області поблизу Чугуєва зазнав катастрофи військовий літак Ан-26, на борту якого перебували 27 осіб - військові льотчики і курсанти університету Повітряних сил ім. Кожедуба.
  • На місці катастрофи відразу знайшли тіла 22 загиблих, вранці сьогодні – ще одного та вдень – ще двох. Двох осіб з травмами було госпіталізовано. Вранці один з госпіталізованих помер.
  • Слідчі ДБР відкрили провадження за фактом порушення правил польотів та підготовки до них, що спричинило катастрофу і тяжкі наслідки (ст. 416 Кримінального кодексу України).
  • Створено Державну комісію для з'ясування причин і обставин катастрофи. Очолив комісію віце-прем'єр-міністр Олег Уруський.
  • Міністр оборони Андрій Таран заявив, що, згідно з попередніми даними, причиною катастрофи літака стало те, що він зачепився крилом за землю. Ан-26 був 1977 року виробництва. На ньому здійснювалися тренувальні польоти.
  • Президент оголосив сьогодні в Україні день жалоби для вшанування пам'яті загиблих льотчиків і курсантів.