Ілюстрація / REUTERS

Керівник британського МЗС Джеремі Хант вважає, що Росія є головною загрозою світовому устрою і закликає США і ЄС координувати санкції.

Як повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі, про це він заявить у виступі у Вашингтоні в Інституті миру.

Як випливає з тексту промови, поширеної Форін-офісом перед візитом до США, Хант запропонує Євросоюзу, з якого Велика Британія виходить у березні наступного року, підтримати нові американські санкції проти Росії.

Відео дня

«Сьогодні Велика Британія просить своїх союзників піти далі. Ми закликаємо Європейський Союз зробити так, щоб санкції проти Росії мали всеосяжний характер, і продемонструвати, що ми дійсно стоїмо пліч-о-пліч із США», - йдеться в промові.

Британський міністр зазначив, що світовому порядку, який ґрунтується на верховенстві закону, загрожують кілька чинників.

Читайте такожСША можуть змінити правила санкцій проти РФ - Bloomberg

«По-перше, провідні держави на кшталт Росії постійно порушують усталені правила взаємодії на міжнародній арені. Така агресивна і ворожа поведінка загрожує світовому порядку і нашій безпеці. Звісно, потрібно наводити мости з Росією, але треба сказати прямо: в результаті російської зовнішньої політики, що проводиться під керівництвом президента Путіна, світ став набагато небезпечнішим», - сказано в промові.

Другою проблемою Хант назвав зсув економічного балансу на схід через відсутність яскраво вираженого бажання Китаю вбудовуватись у західну систему цінностей.

Третя загроза, на його думку, полягає в посткризовому відступі від демократії на Заході під тиском популізму, четверта - ісламський екстремізм.

Хант переконаний, що для протистояння цим загрозам демократичним країнам необхідно для початку «навести порядок у власній домівці», усунувши причини невдоволення населення падінням доходів і міграцією. А відтак відкинути розбіжності і об'єднати зусилля.

«Перш за все ми повинні відновити всю міць альянсів між країнами, які поділяють спільні цінності», - йдеться у виступі.

У зв'язку з цим Хант особливо відзначає роль НАТО.