Ілюстрація / REUTERS

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв відновити собор Паризької Богоматері після великої пожежі, що сталася ввечері 15 квітня. В ході пожежі впали шпиль і дах, однак каркас будівлі вдалося зберегти. Французькі меценати вже пожертвували понад 300 мільйонів євро на реставрацію собору.

Для відновлення храму знадобляться детальні креслення та зображення Нотр-Дама. З цим, як вказують користувачі соцмереж, може допомогти Assassin's Creed Unity — історична гра французької студії Ubisoft, що вийшла в 2014 році на PC, PS4 і Xbox One. Про це пише "Медуза".

Дія Unity проходить в Парижі кінця XVIII століття. Це перша гра в серії Assassin's Creed, де багато будівель і архітектурних пам'яткок відтворені в масштабі один до одного. Художники Ubisoft витратили близько двох років тільки на дослідження собору Паризької Богоматері. І все, щоб з максимальною точністю зобразити його в грі.

Читайте такожЖурнал Charlie Hebdo показавши карикатуру з Макроном після пожежі в Нотр-Дамі

У Unity можна вивчити Нотр-Дам так, як цього ніколи б не сталося в реальному житті. Наприклад, забратися на дах, повисіти на знаменитих гаргульях — або зазирнути в усі куточки всередині храму (можна і просто послухати службу). По суті, художники Ubisoft склали детальну інтерактивну 3D-мапу собору.

На ютьюб доступні десятки відео, в яких порівнюють ігрову версію собору з реальною (до пожежі).

Крім того, в 2015 році історик мистецтва Ендрю Тэллон провів повне лазерне сканування собору. Він склав цифрову 3D-модель Нотр-Дама, дані якої займають близько 100 гігабайт. Відео про процеси її створення можна подивитися нижче.

Чи скористається влада Франції напрацюваннями Ubisoft і Ендрю Теллона, поки невідомо.