Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ Королівства Швеція Маргот Вальстрьом назвала рішення Російської Федерації про видачу російських паспортів громадянам України на окупованому Донбасі кричущим порушенням суверенітету Української держави.

Про це глава МЗС Швеції повідомила у мікроблозі Twitter.

"Стурбована щодо російського указу, який полегшує можливість жителям сходу України ставати громадянами РФ. Це кричуще порушення територіальної цілісності та суверенітету України, а також Мінських угод. Я закликаю Москву скасувати це рішення", - наголосила Вальстрьом.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу. "Встановити, що особи, які постійно проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України, мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку відповідно до ч. 8 ст. 14 федерального закону від 31 травня 2002 року №62 "Про громадянство Російської Федерації", - йдеться в указі.

У Кремлі пояснили, що таке рішення Путін прийняв "з метою захисту прав і свобод людини і громадянина", на підставі "загальновизнаних принципів і норм міжнародного права". Термін розгляду заяв про прийняття до громадянства жителів окупованих районів Донбасу не повинен перевищувати трьох місяців від дня подачі заяви та необхідних документів. Указ набуває чинності від дня офіційного опублікування.