Європі варто готуватися до повторення газової кризи 2009 року / фото УНІАН

Україна попереджає європейські країни, що їм краще готуватися до газової кризи через скепсис щодо укладання нової угоди з Росією щодо транзиту через українську ГТС до кінця дії чинних домовленостей. «Дуже вірогідно», що новий контракт не буде підписаний до першого січня.

Як пише Bloomberg, про це сказала заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль. Її слова повторюють той скепсис, який висловила українська енергетична компанія «Нафтогаз» минулого тижня щодо угоди про поставки палива з Росії в Європу через українську систему.

Читайте такожBloomberg: У США є спосіб натиснути на Німеччину і поховати «Північний потік-2»

Відео дня

«Поки Росія затягує переговори щодо майбутнього контракту, варто серйозно розглядати похмурий сценарій початку газової кризи», - сказала Зеркаль.

«Саме тому кожна європейська країна включно з Україною збільшує газові запаси в сховищах», - додала вона.

Україна пропонує доступ до своїх великих газосховищ і розраховує на допомогу міжнародних фінансових інститутів у розширенні їхніх можливостей для захисту від ризику раптової зупинки поставок з Росії. Москва сподівається на нову угоду про транзит і хоче обговорити дату про відповідні тристоронні переговори з ЄС і Києвом у вересні. Про це сказав міністр енергетики РФ Олександр Новак. Більше третини всього спожитого в Європі газу надходить з Росії. І здебільшого він постачається через ГТС України. Київ запропонував ЄС розмістити 4 мільярди кубометрів газу в українських сховищах, щоб у разі виникнення кризи забезпечити східноєвропейські країни, які дуже гостро залежать від російських енергоносіїв.

Читайте такожУкраїна накопичила у своїх сховищах вже 12,5 мільярда кубів газу

Bloomberg пише, що зараз європейський ринок газу добре насичений. І ціни майже на найнижчому рівні за три роки. Однак, трейдери пильно стежать за українсько-російською суперечкою. Вони добре пам’ятають, як у 2009 році через конфлікт між Києвом і Москвою Європа посеред зими майже на два тижні лишилася без необхідної енергії.

«Ми побачимо певні нерівності, але все закінчиться. Зрештою, народи досягнуть розумного рішення, яке буде мати цінність для обох сторін», - переконаний голова компанії Vattenfall AB Гай Сміт.

Bloomberg зауважує, що транзит через Україну буде гостро необхідний Європі наступної зими. Тому що газопровід «Північний потік-2», який напряму повинен сполучити Росію і Німеччину через Балтійське море, до кінця року не запуститься. Тим більше, Данія не дає проекту необхідні дозволи, а США погрожують санкціями.

«Новий контракт повинен відображати всі уроки, засвоєні Україною й іншими європейськими країнами щодо значення транспортування російського газу», - сказала Зеркаль.