МН17 / REUTERS

Міжнародна спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, завтра, 19 червня, оголосить перші чотири прізвища осіб, підозрюваних у причетності до збиття малайзійського літака рейсу MH17 у небі над Донецькою областю в липні 2014 року.

Про це у коментарі УНІАН повідомила речниця МЗС України Катерина Зеленко.

"Вже завтра світ почує перших чотири прізвища осіб, підозрюваних у причетності до збиття у липні 2014 року літака «Малайзійських авіаліній» в небі над Донбасом. Прізвища відповідальних за цю трагедію буде озвучено 19 червня у ході брифінгу спільної слідчої групи - офіційної групи з розслідування, створеної у 2014 році одразу після того, як МН17 збила ракета "Бук". Про алгоритм подальших кроків теж оголосять у ході брифінгу", - наголосила Зеленко.

Відео дня

Читайте такожУ Торонто під час чемпіонського параду сталася стрілянина, є постраждалі (фото, відео)

"Очевидно, після того, як цим особам буде висунуто підозри, прокуратура в Нідерландах розпочне передачу справи в кримінальний суд Схіпхола (Нідерланди). Втім, провина чотирьох підозрюваних має бути передусім доведена у судовому порядку, адже йдеться про міжнародно-правову відповідальність з суворими наслідками", - підкреслила Зеленко.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули усі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в трагічній катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

Австралія заявила, що добиватиметься від Росії виплати компенсацій родинам жертв рейсу MH17.