Перший в історії атомний вибух відбувся 74 роки тому / Wikipedia.org

До першого в історії випробування атомної зброї вчені, які створили бомбу, сперечалися, чи буде вибух настільки потужним, що запалить атмосферу і нищить життя на Землі. Фізик Роберт Оппенгеймер, який пізніше очолить команду Мангеттенського проекту, був дуже стривожений такою вірогідністю. Він поділився своїм страхом з лауреатом Нобелівської премії й колегою по проекту Артуром Комптоном.

«Це може бути абсолютна катастрофа. Краще вже змиритися з рабством під режимом нацистів, ніж отримати шанс опустити останню завісу людства!», - пригадував Комптон через багато років.

Читайте такожThe Times: Ядерні кошмари 80-х років повернулися

Відео дня

Як пише Business Insider, фізик розрахував, що вірогідність знищення світу першою у світі атомною бомбою була однією на три мільйони. Тож таємний Мангеттенський проект продовжив свою роботу. Коли 16 липня 1945 року головні вчені й військові зібралися в пустелі неподалік Сокорро, штат Нью-Мексико, щоб подивитися на перший в історії атомний вибух, багато хто серед них нервувався.

Елсі МакМіллан пригадувала роздуми свого чоловіка Едвіна перед випробуванням бомби.

«Ми знаємо, що існує три вірогідності. Одна – нас всіх рознесе на шматки, якщо бомба виявиться потужнішою, ніж ми розраховували. Якщо це станеться, тоді й всьому світу негайно повідомлять про це. Друга – це буде повна невдача. Якщо це станеться, тобі теж скажуть. Третя – це буде очікуваний успіх. І ми молимося, щоб він був без людських втрат. В такому разі буде трансляція на весь світ з можливими поясненнями, звідки в небі взявся такий неймовірний шум і спалах світла», - говорила вона в інтерв’ю для неурядової організації «Фонд атомної спадщини» (AHF).

Бомба отримала прізвисько «Ґаджет». Над її виготовленням працювали три роки. 15 липня 1945 року її підняли на верхівку металевої вежі, заввишки 800 метрів над землею в місці, яке Оппенгеймер назвав «Трійця» на честь віршу англійського поета 17 століття Джона Донна.

Команда спочатку розраховувала підірвати бомбу о 4:00 ранку. Однак, шторм змусив всіх зачекати. Тож зворотний відлік почався о 5:29.

«Сем Еллісон проводив зворотний відлік. Це вперше я почув, як хтось рахує у зворотному порядку», - пригадував фізик Марвін Вілкенін, який спостерігав за вибухом з відстані 20 миль у спеціальному укритті разом з іншими вченими й військовими.

Читайте такожBusiness Insider: СРСР погрожував ядерними ракетами кіоску з хот-догами в Пентагоні

«Ми використовували маски зварювальників, щоб захистити очі, і закрили повністю нашу шкіру. Коли відлік закінчився, це було схоже на старомодний фотоспалах», - пригадував він.

Бригадний генерал Томас Фаррел був вражений тим, як «вся країна була освітлена пекучим світлом з силою в багато разів більшою, ніж у Сонця посеред дня».

«Світло було золоте, багряне, фіолетове, сіре і блакитне. Воно освітило кожну вершину, тріщину і западину у горах неподалік з такою чіткістю і красою, яку не можливо описати. Потрібно побачити це, щоб уявити собі. Це була краса, про яку великі поети мріяли, але погано і не довершено описували», - говорив військовий.

В той час, як одні були шоковані страшною красою атомного вибуху, інші очевидці були налякані його неприборканою силою.

«Це був найбільш шокуючий, надзвичайно потужний вибух, який я коли-небудь бачив. Я був за 20 миль від нього. Ми повинні були тримати очі закритими в перші 10 секунд через ультрафіолетове випромінювання», - говорив член Спеціального інженерного загону Вільям Спіндел.

Читайте такожForeign Policy: Майбутнє на Землі буде страшним через п’ять ключових проблем

«Я розраховував, що, зважаючи на відстань у 20 миль і те, що вибух буде рухатися зі швидкістю звуку, він досягне моєї точки за хвилину. Це була найстрашніша хвилина в моєму житті. Спостерігати за страшною сферою, яка продовжувала зростати, з неймовірними кольорами. Що це буде за вибух, коли він нарешті дістанеться до мене? На щастя, він був не таким вже й великим. Тому що я досі тут», - додав він.

Але найбільше очевидців вразила навіть не сама схожа на гриб хмара, а страшне усвідомлення, що вони створили найпотужнішу і найсмертельнішу зброю в історії. Коли Оппенгеймера попросили прокоментувати перший в історії атомний вибух, він процитував вірш з Бхагавад-Ґіти: «Тепер я став смертю, руйнівником світів».