Ілюстрація / REUTERS

Лондон і Брюссель на жовтневому саміті глав держав та урядів країн-членів ЄС можуть домовитися з питання виходу Сполученого королівства зі складу Євросоюзу.

Про це заявив прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон в інтерв'ю виданню Mail on Sunday, опублікованому в неділю, 15 вересня, передає Deutsche Welle.

Читайте такожВеликобританія вирішила запастися шампанським в очікуванні Brexit

Відео дня

Політик наголосив, що має намір вирушити на зустріч 17 жовтня і "домовитись".

Якщо ж сторони не зможуть діти єдиної думки, Великобританія вийде зі складу Євросоюзу 31 жовтня, додав Джонсон. На думку британського прем'єра, вдасться відшукати способи обійти закон про недопущення жорсткого "Брекзіта", заблокований парламентом. При цьому глава британського уряду порівняв Сполучене королівство з вигаданим супергероєм коміксів Халком, "який ставав тим сильнішим, чим більше його злили", і кожного разу примудрявся знайти вихід зі скрутної ситуації.

Крім того, Джонсон заявив про істотний прогрес у питанні про кордон з Ірландією, яке залишається основним каменем спотикання в справі укладення договору між Лондоном і Брюсселем. Євросоюз наполягає на так званому механізмі "бекстоп". Він покликаний запобігти введенню митного і прикордонного контролю між членом ЄС Республікою Ірландія і британською провінцією Північна Ірландія.

16 вересня Борис Джонсон і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер зустрінуться в Люксембурзі для обговорення виходу королівства з Європейського Союзу.

Тим часом колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон розкритикував чинного главу британського уряду, описавши його як політичного опортуніста і безпринципного популіста. Джонсон "поводився огидно, нападав на власний уряд, ігнорував підлі дії свого табору", і перетворився на "вивіску епохи популізму, що спотворює істину", пише екс-прем'єр у своїх мемуарах, витяги з яких опубліковані виданням The Sunday Times.

За словами Кемерона, нинішній прем'єр-міністр перед референдумом 2016 року керувався суто егоїстичними мотивами, позиціонуючи себе як переконаного прихильника "Брекзіта". Джонсон, який на той момент обіймав посаду мера Лондона, "підтримав те, у що не вірив сам", вважає колишній прем'єр Сполученого Королівства.

Тим часом ще один представник Консервативної партії Великобританії, лідером якої є Борис Джонсон, перейшов у парламентську фракцію проєвропейськи налаштованих ліберальних демократів через розбіжності з питання "Брекзіта". Неприпустимо вирішувати "двом старим партіям закривати рота тим, хто дотримується помірних поглядів, і виштовхувати їх із політики, якщо ці цінності поділяють мільйони", написав у недільній газеті The Observer Сем Джима. Він був одним з 21 торі, які підтримали в Палаті громад законопроект, що забороняє нерегульований "Брекзіт", і були за це виключені з фракції консерваторів.

Як повідомляв УНІАН, спочатку Великобританія планувала вийти зі складу Євросоюзу 29 березня, але до цього терміну так і не визначилася з планом "Брекзіта".

У квітні 27 країн-членів ЄС на позачерговому саміті в Брюсселі домовилися надати Лондону відстрочку до 31 жовтня.

Новий глава уряду Борис Джонсон неодноразово оголошував про намір реалізувати "Брекзіт" до цього терміну за будь-яких обставин, у тому числі й без угоди з Брюсселем.