Протестувальники в Еквадорі / REUTERS

Влада Еквадору ухвалила рішення анулювати указ про скасування субсидій на паливо, через який почалися масові протести по всій країні.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на видання El Comercio.

"Уряд Еквадору розробляє нову постанову, яка анулює указ 883", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У відповідь протестувальники погодилися припинити акції непокори.

"Обидві сторони домовилися про підготовку нового указу, що скасовує указ 883. З цією угодою мобілізація протестувальників завершується", - повідомив представник ООН у Еквадорі Арно Пераль.

Читайте такожПротести в Іраку: більше сотні загиблих, шість тисяч постраждалих - Reuters

Нагадаємо, протести в Еквадорі почалися через різке підвищення цін на пальне, спричиненого скасуванням державних субсидій. Влада більше не може дозволити собі субсидувати його придбання, пояснив президент Морено. З початку жовтня ціни на пальне підскочили більш ніж удвічі. Глава держави запровадив режим надзвичайного стану строком на 60 днів і скасував триденний візит до Німеччини.

Масові акції паралізували роботу громадського транспорту в багатьох містах республіки. Правоохоронці затримали 477 осіб. Водночас представники корінних народів заявили, що з 6 жовтня утримують кілька десятків військовослужбовців і поліцейських. З початку протестів один мирний житель загинув, ще 77 осіб дістали поранення. Більшість з постраждалих - співробітники сил безпеки Еквадору, заявила очільник МВС.

Субсидії на пальне були запроваджені в Еквадорі в 1970-х роках. Їх скасування є частиною пакету економічних заходів, за допомогою яких влада хоче боротися з кризою в країні. Еквадор раніше отримав від Міжнародного валютного фонду позику в розмірі 4,2 млрд доларів і зобов'язався у відповідь скоротити державні витрати. Програма субсидій обходилася бюджету в 1,3 млрд доларів США на рік.